SUPER PICK-UP

Legenda 1990-ih: Kako je GMC Syclone držao titulu najbržeg kamioneta na svijetu čak 30 godina...

Kamionet s 4,3-litrenim turbo V6 motorom koji je proizvodio 280 KS i 475 Nm okretnog momenta bio je brži od nekih superautomobila
GMC Syclone
 YouTube Screenshot

Tu i tamo proizvede se automobil koji ostavi trajan dojam na automobilsku industriju i ostane neusporediv s drugima desetljećima. GMC Syclone jedan je od njih, a nedavni videozapis od Hagertyja objašnjava kako je čak 30 godina bio kamionet s najbržim ubrzanjem, sve do premijere Rama 1500 TRX-a.

Naime, iako General Motors u početku nije imao planove proizvodnje kamioneta s visokim performansama koje bi konkurirale tadašnjim superautomobilima, jedan GM-ov inženjer, Kim Nielsen, želio je vidjeti takav automobil.

image
GMC Syclone
YouTube Screenshot

Unatoč tome što je Nielsen saznao da bi razvoj takvog automobila trajao sedam godina i koštao oko 200 milijuna dolara, nije prihvatio ne kao odgovor. Inženjer je od ASC/McLarena i Production Automotive Servicesa (PAS) zatražio njihove prijedloge. Ona kompanija koja bi stvorila bolji automobil, dobila bi ugovor za razvoj, provođenje ispitivanja emisija i u konačnici napravila automobil.

image
GMC Syclone
YouTube Screenshot

Na kraju, PAS je stvorio nešto fenomenalno i dobio ugovor. To je bio kamionet s 4,3-litrenim turbopunjenim V6 koji je proizvodio 280 KS i 475 Nm okretnog momenta. Ove brojke slale su se na asfalt putem pogona na sva četiri kotača preuzetog iz Chevroleta Astra. Vrijeme koje je automobil postavio na četvrt milje (402 metra) iznosilo je 12,9 sekundi, a do stotke mu je trebalo samo 4,3 sekunde, što je bilo brže od nekih superautomobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 01:22