ELEKTROMOD

Legenda na struju ‘Teslarossa‘: Ferrari Testarossa umjestog flat 12 motora dobila baterije

Electric Classic Cars nalazi se u Ujedinjenom Kraljevstvu, i već je pretvorila mnoštvo klasičnih automobila u EV-ove

Projekt ”Teslarossa”

 YouTube Screenshot

Posjedovanje klasičnog automobila iznimno je isplativ hobi, ali također može biti skupo i dugotrajno kada je u pitanju sigurnost i pouzdanost vozila. Pretvorbe električnih vozila postale su sve popularnije, no što ako je riječ o klasičnom Ferrariju? YouTube kanal Electric Classic Cars uklonio je kultni V12 iz Testarosse iz 1980-ih kako bi ugradio električni pogon i stvorio nešto što zove "Teslarossa".

Radiona Electric Classic Cars nalazi se u Ujedinjenom Kraljevstvu, i već je pretvorila mnoštvo klasičnih automobila u EV-ove. Radila je i s motociklističkim trkačem Guyem Martinom kako bi napravila najbržu električnu VW Bubu na svijetu.

U prvom dijelu serijala, mehaničar Richard susreće se s mnogim problemima koji su poznati vlasnicima klasičnih automobila poput istrošenih akumulatora, pokvarenih električnih sustava i troškova servisa. Kako ova vozila stare, dijelovi postaju skuplji i sve ih je teže pronaći.

Testarossin 4,9-litreni "flat" 12 proizvodio je 385 KS kada je predstavlje 1984. godine, što je bilo impresivno za to vrijeme, ali sa karoserijom koja teži više od 1700 kilograma, ta brojka više nije tako impresivna. Kako je motor koji teži oko 420 kilograma uklonjen iz vozila, uštede na težini su već vidljive. Naravno, ostaje za vidjeti hoće li se to pretvoriti u smanjenje težine nakon što se u obzir uzmu baterije za električni pogon.

Bez obzira mislite li da je ovo zanimljiv projekt ili svetogrđe, teško je raspravljati se o uštedi troškova prilikom zamjene iznimno kompliciranog motora s najmanje kompliciranim motorom od svih - električnim. Richard nije rekao o kojem je točno elektromotoru riječ, ni koji kapacitet baterije namjerava upotrijebiti, ali samo ime projekta sugerira da je riječ o nečem iz Tesle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 23:50