video

Malo što može oduševiti milijardera: Pogledajte kakva je vožnja oduševila Bill Gatesa na ulicama Londona

Osnivač Microsofta dobio je priliku voziti se u Jaguaru I-Paceu opremljenom tehnologijom za autonomnu vožnju

Bill Gates u autonomnom Jaguaru I-Pace

 YouTube Screenshot

Nije pretjerano reći da je računalna tehnologija koju je uveo Bill Gates radikalno promijenila svijet i način na koji s njime komuniciramo. Ali čak je i Gatesa šokiralo nakon što je vidio autonomno vozilo kako se probija kroz londonski promet.

Osnivač Microsofta dobio je priliku voziti se u Jaguaru I-Paceu opremljenom tehnologijom za autonomnu vožnju koju je razvila britanska tvrtka Wayve, a video vožnje na YouTubeu prikazuje vožnju kroz uobičajeni prometni kaos na uskim ulicama Londona.

Tu su biciklisti koje treba izbjegavati, drugi automobili koji polukružno skreću na cesti i svakakve druge prepreke koje se ne mogu predvidjeti.

Ali umjesto da koristi upute temeljene na karti, automobil opremljen Wayveom probija se kroz promet učeći dok vozi, što znači da može ići doslovno bilo gdje i reagirati na sve što skoči ispred njega. I jasno je da je Gates impresioniran načinom na koji automobil rješava iznenadne situacije.

Pišući o iskustvu na svom blogu Gatesnotes, pametni Bill kaže da vjeruje da će autonomna vozila, ili AV kako ih on naziva, "promijeniti prijevoz jednako dramatično kao što je računalo promijenilo uredski rad". Gates je uvjeren da je većina hardvera potrebnog za automatizaciju svjetskog voznog parka već razvijena i da se većina preostalog posla vrti oko ugađanja softvera.

Iako je isprobavao tehnologiju u običnom automobilu, Gates smatra da će putnička vozila biti posljednja koja će postati potpuno automatizirana i da će tek masovno usvojiti tehnologiju nakon kamiona za duge relacije, dostavnih vozila i taksija.

Gates je dobro poznat kao entuzijast, posjeduje Porsche 959 i Taycana i tvrdi da je volio brzu vožnju još kad je bio mlad i još uvijek uživa u putovanju na posao. Ali kaže da je također "uzbuđen zbog dana kada će kontrolu nad svojim automobilom predati stroju" i tvrdi da jedva čeka da vidi koje "nove mogućnosti" autonomna tehnologija otvara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 23:55