STRUJA NA ČEKANJU

Mate Rimac: ‘Novi Bugatti stiže s motorom s unutarnjim izgaranjem, bit ćete zaprepašteni‘

Za očekivati je da će nasljednik Chirona uz W16 dobiti "pomoć" elektromotora i baterije, u smislu hibridne tehnologije

Mate Rimac

 Bugatti

Tijekom nedavnog predstavljanja sjajnih rezultata Bugattija u 2021. godini, Mate Rimac izvršni direktor novoosnovane kompanije Bugatti Rimac, rekao je da Bugatti radi na novom modelu s motorom s unutarnjim izgaranjem. Taj će model zamijeniti aktualni Chiron, koji se proizvodi od 2016. godine, a novi model bi se po svemu trebao pojaviti 2024. godine.

Podsjetimo, još je prethodni šef Bugattija Stephan Winkelmann prije dvije godine rekao kako će Bugattijev veličanstveni W16 motor sigurno trajati još čitavo desetljeće te da bi mogao biti posljednji takav u eri sveopće elektrifikacije koja je već započela.

image

Bugatti Chiron, ilustracija

Bugatti

Dobra je vijest da s novom upravom i direktorom ti planovi ne padaju u vodu, posebice ako se u obzir uzme činjenica da Bugatti sada ima neograničen pristup Rimčevoj tehnologiji kako bi marka zakoračila u novu eru.

Za očekivati je da će kod nasljednika golemi W16 dobiti "pomoć" elektromotora i baterije u smislu hibridne tehnologije, a i sam Mate Rimac je rekao da Bugatti ne bi trebao biti marka ograničena na isključivo električnu tehnologiju.

“Ne želim još puno pričati o budućim planovima, ali mogu vam reći da ćete biti zapanjeni. Posebno ćete biti zapanjeni karakteristikama koje još nisu viđene ni na jednom drugom automobilu, a također se zalažem za motor s unutarnjim izgaranjem. U Bugattiju postoji budućnost za motore s unutarnjim izgaranjem”, izjavio je.

image

Bugatti Chiron, ilustracija

Bugatti

Rimčevi komentari jasan su znak da će sljedeći Bugattijev hiperautomobil imati poboljšanu varijantu kultnog quad-turbo 8,0-litrenog W16 koji su koristili Veyron, Chiron i svi Bugattijevi hiperautomobili ograničene proizvodnje do sada (Divo, La Voiture Noire, Centodieci, Bolide...). Pritom, uzevši u obzir da varijanta Chiron Super Sport 300+ već raspolaže s 1600 KS možemo samo pretpostaviti o kakvom serijskom cestovnom monstrumu bi mogla biti riječ...

Planovi Volkswagena za Bugatti po pitanju hibridizacije vrlo su slični onima kod Lamborghinija koji će svoj V12 koristiti s hibridnom tehnologijom što bi osiguralo vožnju samo na struju u gradskim uvjetima za poštivanje strogih propisa o emisijama ispušnih plinova.

image

Mate Rimac o budućnosti Bugattija

Youtube screenshot

Mate Rimac priznao je da je uvijek bio odani obožavatelj marke, pomno prateći Bugattijevo napredovanje od premijere Veyrona. Rekao je i da je vrlo sretan što je preuzeo svoju novu ulogu čelnika tvrtke i obećao "ozbiljno shvatiti ovu priliku i pretvoriti Bugatti u jedno od najuspješnijih poduzeća u automobilskoj povijesti 21. stoljeća", dodajući pritom da će se "unaprjeđivanje Bugattija nastaviti i čak ga planiramo poboljšati".

Svoj govor je završio riječima: "Ja sam "car guy". Poznajem tehnologiju i motore i neću se zadovoljiti ničim manje od najboljeg, nečim što će inspirirati nove generacije.”

Čini se da su pred nama uzbudljiva vremena kad je Bugatti u pitanju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 10:58