SAMO NA AUTOBAHNU

Mercedes prije Tesle dobio odobrenje za 3. razinu autopilota u S-klasi, zasad samo na Autobahnu

Iako kupci neće moći isprobati Drive Pilot do sljedeće godine, isproban je na Mercedesovoj testnoj stazi prilikom premijere S-klase

Mercedes Drive Pilot

 Mercedes-Benz

Čini se kako je Mercedes prva kompanija kojoj je dodijeljeno puno zakonsko odobrenje za serijski automobil koji omogućuje istinsku "vožnju bez ruku", omogućavajući vozaču da pogleda film, radi na PowerPoint prezentaciji ili da se jednostavno opusti prije nego što stigne u ured. To će biti dostupno u novoj S-klasi od početka sljedeće godine.

image

2021 Mercedes-Benz S-klasa

Mercedes-Benz

Međutim, to će za sada biti dostupno samo u Njemačkoj, jer je njemačka Savezna uprava za promet ta koja je odobrila autonomnu vožnju razine 3 koji je ugrađen u luksuznu limuzinu. Čim zakonodavstva ostalih država to dopuste, tehnologija će stići u ostatak svijeta.

image

Mercedes Drive Pilot

Mercedes-Benz

Mercedes je predstavio Drive Pilot U S-klasI 2020. godine, no do sada ga niti jedan kupac S-klase ga nije mogao koristiti zbog zakonskih ograničenja. Službeno objašnjenje je da je Mercedes prvi proizvođač automobila koja nudi automobil za koji je službeno priznata autonomna razina 3.

Kako bi lakše razumjeli mogućnosti automobila, autonomni sustavi su rangirani od 0-5. Nula znači da nema pomoći u vožnji, a 5 je potpuno autonomno, što bi omogućilo vozaču da unese adresu i pusti automobil da radi sve ostalo.

image

Mercedes Drive Pilot

Mercedes-Benz

U ovom trenutku, svaki drugi automobil s naprednim autonomnim značajkama je najviše na razini 2, što znači da automobil može zaustaviti upravljanje i sam kočiti u određenim uvjetima, ali ne može mijenjati traku, i vozač ne može maknuti ruke s upravljača. Sustavi s autonomnim mogućnostima razine 3 mogu nadzirati okolicu, zaobići opasnosti i dopustiti vozaču da radi nešto drugo. Nedostatak je što radi samo na njemačkom Autobahnu, i to pri relativno malim brzinama.

image

Mercedes Drive Pilot

Mercedes-Benz

Drive Pilot će u početku biti sposoban funkcionirati samo na 13.191 kilometara njemačke mreže autocesta. Za razliku od Teslinih autonomnih sustava koji se temelje isključivo na kameri, Mercedes koristi kombinaciju LiDAR-a, radara dugog dometa, kamera sprijeda i straga te navigacijskih podataka. Koristi i mikrofon za prisluškivanje vozila hitnih službi, a čak ima i detektor vlage u prostoru kotača za praćenje površine ceste i otkrivanje situacija slabog prianjanja.

image

Mercedes Drive Pilot

Mercedes-Benz

Iako kupci neće moći isprobati Drive Pilot do sljedeće godine, predstavljen je na Mercedesovoj testnoj stazi prilikom premijere S-klase. Tehnologija je demonstrirana tako da je S-klasa vozila po dionici s četiri trake s oko sedam drugih automobila, od kojih su neki mijenjali trake kako bi vidjeli reakciju Drive Pilota.

image

Mercedes Drive Pilot

Mercedes-Benz

I dok je to bilo prije godinu dana i razvoj još uvijek traje, sve se činilo prilično impresivnim. S-klasa je usporila i ubrzala kako bi odgovorila rastućim i padajućim brzinama okolnih automobila, a u jednom trenutku je naglo zakočila kad joj je drugi automobil 'zasjekao' put. Kada je jedno vozilo odglumilo kvar, Drive Pilot je pričekao dok se ne oslobodi prostor u sljedećoj traci, a zatim bez napora zaobišao stradali automobil.

image

Mercedes Drive Pilot

Mercedes-Benz

Drive Pilot za sada je dostupan samo u S-klasi, i to na njemačkim autocestama, ali s vremenom možemo očekivati tehnologiju i u ostalim modelima 'trokrake zvijezde'. Do kraja desetljeća tehnologija će vjerojatno biti dostupna i na 'običnim automobilima', dok će se Mercedes već možda probiti do razine 4.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:27