VIDEO

Motocikl opremljen Viperovim V10 od 500 KS upravo je postavio novi brzinski rekord

Morate biti prilično hrabri da budete suvozač na motociklu koji juri brzinom od gotovo 320 km/h

Motocikl s Viperovim V10 motorom

 Motorcycle News

Želite li znati što je strašnije od vožnje motociklom s V10 motorom domaće izrade do brzine od gotovo 320 km/h? Vjerojatno sjedenje na takvom motociklu kao suvozač. Dvojac Allen Millyard i Henry Cole upravo su uspjeli oboje, jer su upravo srušili brzinski rekord Udruge za mjerenje vremena Ujedinjenog Kraljevstva (UK&ITA) za dvoje (vozač i putnik), od 295,31 km/h.

Motocikl kojeg su koristili je Millyard izradio sam prije 14 godina i sadrži masivni 8,0-litreni V10 iz Dodge Vipera. Ima oko 500 KS i zbog njega motocikl ukupno teži 600 kilograma. Sva ta težina učinila je rekord najveće brzine pomalo nedorečenim za Millyarda.

"Prvo se moram brinuti oko sve te težine i snage, i onda još imam nekoga na leđima. To je kao da imate vreću cementa na stražnjoj strani motocikla", rekao je za Motorcycle News.

Millyard je napravio Viper motocikl još 2009. godine, nakon što je vidio Dodgeov pokušaj izrade motocikla s Viperovim pogonom - Tomahawk. Međutim, dok je Dodgeov bio više zabavan koncept nego stvarni cestovni motocikl, Millyardov je prava stvar i on je to uvijek iznova dokazao.

image

Motocikl s Viperovim V10 motorom

Motorcycle News

Ne samo da je njime upravo srušio brzinski rekord, dok je prevozio putnika, nego je Millyard prethodno na njemu vozio 333.1 km/h. Dvojcu je trebalo 2 kilometra da postigne rekordnu najveću brzinu. Kad bi nas ikad zamolili da sjedimo na stražnjoj strani motocikla dok neko juri 290 km/h, naš odgovor bi vjerojatno bilo ne.

No, TV voditelj Henry Cole bio je dovoljno hrabar i zbog toga treba i njemu dati aplauz. Ovaj motocikl jedan je od najimpresivnijih "home-made" motocikala na svijetu i upravo je dokazao svoju vrijednost učvrstivši se u knjizi rekorda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:15