za nove vozače

Možda niste ni znali da cijelo vrijeme pogrešno i nesigurno otvarate vrata. Ovako je najbolje...

Ispada da većina drastično precjenjuje svoje vještine otvaranja vrata automobila jer to radimo na pogrešan način

Otvaranje vrata

 Tomasz Majchrowicz/Alamy/Alamy/Profimedia

Ako već niste oštetili vrata na šarkama, vjerojatno niste ni znali da je moguće krivo otvoriti vrata automobila. Instruktorica vožnje otkrila je važnu tehniku koju Britanci trebaju primjenjivati nakon nedavnih promjena pravila. Savjet je podijeljen na TikToku putem profila @thecompletetheorytestkit, koji pruža smjernice i savjete učenicima kako se pripremiti za teorijski ispit.

Jedan stručnjak tvrtke pojasnio je da novi vozači moraju usvojiti ‘nizozemsku tehniku otvaranja‘ prilikom izlaska iz vozila. Britanski zakon o cestovnom prometu je prošle godine ažuriran s ciljem povećanja sigurnosti biciklista i pješaka na cestama. U skladu s tim, uvedeno je novo pravilo, koje potječe iz Nizozemske, a prema kojem se preporučuje razmišljanje prije otvaranja vrata automobila.

Instruktorica je demonstrirala tehniku putem online videa, objašnjavajući korisnicima društvenih mreža kako se koristi.

"Preporučuje vam se da prilikom otvaranja vrata koristite lijevu ruku, a ne desnu (u našem slučaju u kontinentalnoj Europi je obrnuto). Na taj način imate bolju kontrolu, posebno ako je vjetrovito. Također, omogućuje vam jasniji pregled eventualnih opasnosti", rekla je.

Pokazujući nizozemsku tehniku dohvata, instruktorica se okrenula prema vratima prije nego što bi pomislila otvoriti ih desnom rukom. Umjesto toga, koristi lijevu ruku, provjerava bočni prozor kako bi osigurala da nema opasnosti.

Statistike pokazuju da više od 500 ljudi svake godine zadobije ozljede od udaraca kod otvaranja vrata automobila u Velikoj Britaniji. Prema podacima Cycling UK, 35 posto Britanaca priznaje da ne provjerava područje i gledanje dolazi li biciklist prije otvaranja vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:09