TUNING

Najluđi kombi na svijetu: Ovu Toyotu Hiace pogoni twin-turbo V12 od 600 KS iza dva sjedala

Vlasnik je odabrao 1GZ-FE, koji je Toyotin najveći V12 korišten u drugoj generaciji Toyote Century. Ali, ludilo ovdje ne staje...

Toyota Hiace V12

 YouTube Screenshot

Dosta pišemo o zanimljivim preradama automobila. I zaista, čini se da tuneri danas modificiraju sve - od kampera do vozila hitne pomoći. Ali, danas pišemo o jednom Toyotinom minibusu u Južnoj Africi koji bi mogao biti najekstremnija prerada do sada.

Za Jamesa Redelinghuisa, redni "šestak" ili V8 nisu nikad bili dovoljni za projekt. Za svoj Hiace, ugurao je najveći Toyotin motor i postavio ga iza sjedala. Odabrao je 1GZ-FE, koji je u osnovi V12 korišten u drugoj generaciji Toyote Century. Ali, ludilo ovdje ne staje.

image

Toyota Hiace V12

YouTube Screenshot

Ovaj motor isporučuje oko 276 KS i 481 Nm okretnog momenta, ali uz par turbopunjača James je dosegao brojku od enormnih 600 KS i 710 Nm okretnog momenta. Da bi stvar bila još bolja, ovi brojevi prenose se na stražnje kotače putem sekvencijalnog mjenjača s tri brzine.

Potrebno je bilo mnogo preinaka na minibusu da bi masivni 5,0-litreni V12 stao u Hiace. V12 nije mogao stati ispod sjedala, pa je pod izrezan kako bi stao iza njih.

Dodatna pojačanja, jedinstveni podokviri i drugi nosači drže raspored na mjestu. Ima i dijelova iz drugih automobila pričvršćenih na kombi. Primjerice, stražnji diferencijal je od Mustanga, kotači su od Audija R8, a mlaznice za gorivo su iz Porschea 911 Carrere S (997).

image

Toyota Hiace V12

YouTube Screenshot

Za više detalja, pogledajte videozapis. Jamesov projekt trajao je oko pet godina i predstavljen je u nekoliko publikacija u Južnoj Africi. Međutim, on kaže da je vrijeme da se počne baviti nekim drugim projektom. Minibus se trenutno prodaje na Facebook Marketplaceu za 1.295.000 randa (576.725 kuna).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:08