KONVERZIJA

Nissan Leaf s Kawasakijevim motorom je hibridno čudovište s pogonom na sve kotače

Motor Kawasaki ZX-10R pokreće stražnje kotače dok Leaf pokreće prednje kotače, što ga čini plug-in hibridom s pogonom na sve kotače

Nissan Leaf swap

 YouTube Screenshot

Nissan Leaf je vrlo dobar automobil za vožnju po gradu, ali teško je učiniti da izgleda ili zvuči cool. To je osim ako niste inženjer strojarstva koji je dobio ideju da strpa motor Kawasakija u prtljažnik Leafa. Rezultat je Nissan Leaf hibrid s motorom koji vrišti do 13.000 okretaja u minuti.

No čemu sav ovaj trud? Derek Young iz San Francisca kaže da je odgovor jednostavan - želio je ugraditi motor motocikla u automobil zbog broja okretaja i njegove sirove prirode, a odabrao je Leaf jer je bio jeftin i relativno jednostavan.

Budući da je EV s prednjim pogonom, Nissan Leaf ima vrlo malo mehaničkih komponenti na stražnjoj osovini. Osim toga, pronašao je jedan s jako oštećenom baterijom koja nije puno vrijedila. Tako je trpanje motora iz Kawasakija ZX-10R-a bio najlakši i najjeftiniji put.

image

Nissan Leaf swap

YouTube Screenshot

Naravno, nije bilo tako jednostavno, jer su bile potrebne neke teške izmjene. Srećom, budući da je inženjer, Young je bio dorastao zadatku. Young je morao modificirati stražnji podokvir Lexusa IS350 da stane u stražnji dio Leafa. Nakon što je podokvir postavljen, Young je mogao montirati motor na njega pomoću prilagođenih nosača.

Natjerati motor da pokreće stražnje osovine bilo je ipak malo teže. Young je morao spojiti lančani pogon sekvencijalnog mjenjača na lančanik koji je zatim okretao diferencijal. Diferencijal je došao iz Quaifea i namijenjen je posebno za ugradnju motociklističkih motora u automobile.

image

Nissan Leaf swap

YouTube Screenshot

Njegove kočnice izrađene su od mješavine različitih dijelova automobila. Na primjer, njegove prednje čeljusti su iz Nissana 370Z, ali prednji diskovi su iz Mustanga, dok su stražnje kočnice prenesene sa stražnjeg pomoćnog okvira Lexusa IS350. Vozi se na Enkei felgama umotane u Nexen gume.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:37