SVJETSKA PREMIJERA

Video, foto: Ovo je nova, sedma generacija Forda Mustanga s modernijim kokpitom, 5.0 V8 ostaje!

Po pitanju motora Mustang VII dobiva obnovljeni 5,0-litreni V8 motor generacije IV koji pruža još bolje reakciju i performanse

Ford Mustang VII

 Ford

Ford je danas na Salonu automobila u Detroitu predstavio sedmu generaciju najpoznatijeg i najprodavanijeg sportskog coupéa na svijetu - legendarni model Mustang.

Očekivano, nema dizajnerske revolucije, stil je vrlo sličan i ponovno nadahnut njegovim precima iz 1964. i 1970. Sprijeda se nalaze ravnija, šira LED svjetla, veći usisnici zraka i preoblikovani poklopac motora - ovisno o verziji sa središnjim usisnikom zraka, a veća je i maska hladnjaka.

Gledajući straga, blatobrani su izraženiji nego dosad, a tome se pridružuje kraći stražnji prevjes dok se linija karoserije sužava prema straga. Tipično i prepoznatljivo: stražnja svjetla s tri okomita svjetlosna elementa, ali sada modernijeg dizajna. U ponudi su odmah dvije karoserijske izvedbe, coupe i kabriolet te zasad najsnažniji u ponudi model Dark Horse.

image

Ford Mustang VII

Ford

U unutrašnjosti ipak iznenađenje: kokpitom dominira gigantski zakrivljeni klaster s 12,4-inčnim zaslonom instrumenata ispred vozača i 13,2-inčnim središnjim zaslonom Sync4 infotainmenta. Kontrole klima uređaja premještene su i na središnji zaslona, a Apple CarPlay i Android Auto serije dolaze serijski.

image

Ford Mustang VII

Ford

Po pitanju motora Mustang VII dobiva obnovljeni 5,0-litreni V8 motor generacije IV koji pruža još bolje reakciju i performanse.

U prethodnom Mustangu je 5,0-litreni V8 isporučivao do 460 KS pa se očekuje neko povećanje, a performanse će Ford objaviti naknadno. No poznato je da osim 10-stupanjskog automatika, ostaje u ponudi ručni 6-stupanjski mjenjač sa standardnom funkcijom Rev-Match.

image

Ford Mustang VII

Ford

Premda još nisu potvrdili, za očekivati je i revidirani 4-cilindarski 2,3-litreni EcoBoost koji će biti ponuđen samo s 10-stupanjskim automatikom.

Nadalje, vozač će u novom Mustangu na izbor imati do šest načina vožnje: Normal, Sport, Slippery, Drag, Track kao i individualnu postavku s "puno dostupnih profila".

image

Ford Mustang VII

Ford

Performance paket standardan je na verziji GT, a uključuje 19-inčne alu naplatke (17 standardni), diferencijal s ograničenim proklizavanjem, Brembo kočnice i sportski ispuh. Po pitanju pomoći vozaču i sustava sigurnosti, novi Mustang preuzima najnovije sigurnosne značajke od svog električnog imenjaka Mustang Mach-E.

image

Ford Mustang VII

Ford

Uskoro će biti poznato više detalja o početku prodaje u Europi, a na tržištu SAD starta u ljeto iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:11