video

Nissan Qashqai 1.5 e-Power: Pet stvari koje ovaj jedinstveni hibridni SUV izdvajaju od prosjeka

Kompletan po svim pitanjima: prepoznatljiv izgled, prostranost, tehnologija za sigurnost i pogonski sklop gdje benzinac puni bateriju

Nissan Qashqai e-Power

 Darko Tomaš/CROPIX

Nissan Qashqai poznajemo od 2007. godine i predstavljanja prve generacije, koji je ujedno bio i prvi model svoje vrste - kompaktni crossover. Tada su ga Japanci predstavili kao automobil zamišljen, dizajniran i koji će se proizvoditi i u Europi te kao zamjenu za klasičnu kompaktnu Almeru, s obećanjem kao će novi povišeni crossover biti prava mjera za novo doba pred nama.

I pogodili su. Danas svaki proizvođač u tom segmentu, koji je ujedno i jedan od najprodavanijih uopće, ima svog predstavnika. Oduvijek sjajno prihvaćen i kod nas, nakon više od tri milijuna prodanih primjeraka u 15 godina, pretprošle je godine stigla aktualna treća generacija, a koja je ove godine dobila, nakon mild-hibridne tehnologije, i čistu hibridnu koncepciju, ali s principom rada različitim od gotovo svega što postoji na tržištu.

Provest ćemo vas kroz pet stvari po kojim je novi Nissan Qashqai, posebno sa specifičnim e-Power pogonom.

image

Nissan Qashqai e-Power

Zvonimir Jurčić

Izgled/unutrašnjost

Po pitanju nastupa i zgleda Nissan Qashqai je zadržao ista načela na kojima su utemeljene, dizajnirane i razvijene prethodne dvije generacije Qashqaija, a to su prepoznatljiv crossoverski nastup s prepoznatljivim dizajnom. Posebno u oči upada maska hladnjaka u V formi, razmještaj prednjih svjetala u sva dijela s pametnih LED Matrixom, široka "ramena" i visoki stražnji kraj.

Pritom je u odnosi na prethodne dvije generacije aktualni Qashqai na novoj platformi CMF-C itekako porastao: 3,5 centimetra je dulji (4,425 m), širi je za 3,2 centimetra (1,838 m) i viši jedan centimetar (1,635 m) od prethodnika. Međuosovinski razmak iznosi izdašnih 2666 mm (+2 u odnosu na prethodni model).

image

Nissan Qashqai e-Power

Darko Tomaš/CROPIX

Dakako da je i unutrašnjost zbog svih ovih brojki vrlo izdašna za sve putnike, itekako se osjeti tri centimetra više za koljena na stražnjoj klupi kao i osjetno više mjesta na prednjim sjedalima dok se stražnji par vrata otvara do 85 stupnjeva, što bitno olakšava pristup stražnjem sjedalu, a posebno smještaj djece u sjedalicu.

Prtljažnik raspolaže s 480 litara s tim da je ulazni prag niži dva centimetra pa je i pristupačniji. Posebno u najboljoj opremi Tekna + poput testnog primjerka do izražaja dolaze finiji materijali poput Nappa kože i elementi opreme poput masažnih sjedala ili koncertnog Bose Premium HiFi sustava s 10 zvučnika.

image

Nissan Qashqai e-Power

Darko Tomaš/CROPIX

Oprema/sustavi pomoći u vožnji

Digitalizacija je standard: 12,3-inčni zaslon instrumenata je pregledan i velik, a može se konfigurirati na različite načine za prikaz uputa navigacijskog sustava, multimedijskih sadržaja, stanja u prometu ili informacija o vozilu. Svim tim značajkama upravlja se s pomoću novog okretnog gumba na upravljaču.

Tu je i napredna multimedija s 9-inčnim 3D ekranom, inovativni i najveći u klasi - head-up 10,8-inčni zaslon, zanimljive animacije i bežično punjenje mobitela djelić su novog ambijenta kojeg prati i aplikacija za pametni telefon kojima će se moći kontrolirati sekundarne funkcije.

image

Nissan Qashqai e-Power

Zvonimir Jurčić

Isto tako, tu je najnovija generacija sustava za pomoć u vožnji ProPILOT koja pruža još bolju podršku vozačima u svim uvjetima, te brže i preciznije detektira stvarne i potencijalno opasne događaje ispred i oko automobila. Sustav je osmišljen je da smanji umor i stres u vožnji te omogući jednostavnu uporabu.

Sada brže i preciznije detektira stvarne i potencijalno opasne događaje ispred i oko automobila, a tu je i sustav kočenja i gasa jednom papučicom e-Pedal, poznat iz električnog Leafa.

image

Nissan Qashqai e-Power

Darko Tomaš/CROPIX

e-Power pogon

Hibridnu verziju e-Power sačinjavaju snažna baterija povezana s benzincem, generator energije, inverter i 140 kW snažan električni motor dimenzija i snage kao u ostalim Nissanovim električnim vozilima, a ukupna izlazna snaga iznosi 190 KS.

Sustav doista ima nesvakidašnjeg principa rada, u kojem 3-cilindarski 1,5-litreni turbobenzinski motor od 158 KS ima sekundarnu funkciju u odnosu na elektromotor. To znači da benzinac u osnovi ne služi za pogon, već prvenstveno za punjenje snažne baterije i prijenos snage elektromotoru koji sam pokreće kotače, pa vožnja uvelike podsjeća na vožnju električnog auta.

U vožnji

Jedinstveno rješenje je to koje spaja ugodna, uglađena i linearna ubrzanja karakteristična za električna vozila, ali bez potrebe za punjenjem na utičnici.

image

Nissan Qashqai e-Power

Zvonimir Jurčić

Trenutni i prilično jak odziv na gas od prve sekunde je osjetan, a u kojem samo povremeno osjetite uključivanje uglađenog benzinskog motora koji ne radi stalno već samo periodično ovisno o stanju baterije. Varijabilna kompresija pritom usklađuje okretaje na optimalne, a sve kako bi potrošnja bila što manja.

Ukupni doživljaj vožnje je bliži električnom nego benzinskom autu i s jako dobrim automatskim bestupanjskim mjenjačem sve protječe glatko i vrlo ugodno, naročito u gradskoj vožnji.

Elektromotor u svakom trenutku osigurava priličnu dozu snage i momenta i solidno brz ritam na otvorenoj cesti, a bez straha od brzog pražnjenja baterije. Dobro došlo je i regenerativno punjenje baterije usporavanjem i kočenjem e-Pedal sustava koji pospješuje punjenje baterije kod kočenja do zaustavljanja.

Potrošnja/troškovi

Potrošnja se tijekom testa kretala od pet do sedam litara što je otprilike potrošnja nekadašnjih dizelaša koji su se mogli dobiti u Qashqaiju.

Odlična stvar: s punim spremnikom od 55 litara i velikim udjelomvožnje na struju u laganijem stilu može se odvoziti i oko 1000 kilometara bez stajanja za dolijevanje benzina.

Qashqai s e-Power pogonom je vozački zanimljiv i efikasan automobil koji je u ovom trenutku na akciji u domaćim salonima koji osiguravaju popust kod kupnje od 2000 eura. Testni primjerak sa spomenutom opremo Tekna + do registracije stoji 45.320 eura, međutim e-Power pogon je dostupan s početnom cijenom od 38.650 eura uz paket Acenta koji nije toliko "kićen" ali gdje ne nedostaje ništa bitno od opreme za udobnost i sigurnost.

Suparnici: VW Tiguan, Hyundai Tucson, Kia Sportage, Toyota RAV-4, Mazda CX-5, Renault Austral, Peugeot 3008

image

Nissan Qashqai e-Power

Darko Tomaš/CROPIX

TEHNIČKI PODACI - 1.5 E-POWER

Motor - turbobenzinski (158 KS, 250 Nm) + elektromotor

Cilindri/ventili - 3/12

Obujam - 1497 ccm

Snaga elektromotora - 140 kW/190 KS

Moment elektromotora - 330 Nm

Mjenjač - automatski, bezstupanjski

Dimenzije - 443 x 185 x 162 cm

Osovinski razmak - 267 cm

Odmak od tla - 17,5 cm

Pogon - prednji

Prtljažnik - 455/504 litara

Gume - 235/45 R 20, Continental

Masa/nosivost - 1610/570 kg

Jamstvo - 3 god/100.000 km

Najveća brzina - 170 km/h (el. ograničena)

0-100 km/h - 7,9 sekundi

Prosječna potrošnja - 6,3 l/100 km

Cijena 45.320 eura

OPREMA TEKNA+

naplaci 19” • stakleni krov • automatska LED svjetla • crna stražnja stakla • senzori i kamera 360 • dekorativne površine • kožne obloge • elektrificirana sjedala • grijanje volana i vjetrobrana • hifi Bose • ProPilot sigurnosni paket • head-up 10,8” • multimedija s navigacijom 12,3” • virtualni instrumenti • keyless • bežično punjenje mobitela • profili vožnje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:46