ALTERNATIVA SKUTERU

Novi Fiat Topolino nudi 75 kilometra dometa i najveću brzinu od 45 km/h i đacima od 15 godina

Novi električni model temelji se na platformi Citroëna Ami i stoga se smatra četverociklom. To znači da je alternativa skuteru

2024. Fiat Topolino

 Fiat

Fiat će pokušati privući generaciju Z s novim, malenim električnim Topolinom koji se nudi kao alternativa skuteru za vozače od 15 godina (u nekim zemljama Europe i od 14 godina). S ljupkim dizajnom, cool dodacima i opcijskim vratima, talijanski mikroautomobil privlači pažnju.

Novo vozilo temelji se na istoj platformi kao Citroën Ami i Opel Rocks koji je nedavni stigao u Hrvatsku te se stoga smatra četverociklom. To znači da je dizajniran kao alternativa skuteru za vozače koji se samo trebaju kretati gradom, a ne kao pravi automobil.

Sa samo dva sjedala, dvoja (opcijska) vrata i punom dužinom od 2,5 metra, Topolino nije EV dizajniran da se razmeće performansama. Doista, njegova najveća brzina ograničena je na samo 45 km/h, ali njegove čari leže drugdje.

image

2024. Fiat Topolino

Fiat

Budući da je tako malen, u njega ne može stati velika baterija, a kupcima može ponuditi samo 5,4 kWh. To je dovoljno za domet od 75 km i vrijeme punjenja od četiri sata. Fiat tvrdi da je to dovoljno da vas odvede u centar grada ili do vaše lokalne plaže.

To je bio poseban fokus za Topolino, čije je ime inspirirano nadimkom danom izvornom Fiatu 500. Vozači koji žive u toplijim podnebljima mogu se odlučiti za model koji dolazi s pletenim užadima umjesto vrata, uz standardni platneni "rolo" krov koji ga čini savršenim prometalom za ljeto.

image

2024. Fiat Topolino

Fiat

Iako će mogućnosti biti ograničene (Topolino se nudi isključivo u nijansi boje Verde Vita koju vidite ovdje), one će biti iznenađujuće. Kako bi odgovarao ljetnim vibracijama modela bez vrata, prikladno nazvanog Topolino Dolcevita, Fiat će kupcima također prodavati dodatni tuš koji će im pomoći da se isperu od slane morske vode nakon dana provedenog na plaži.

image

2024. Fiat Topolino

Fiat

Uz to, trgovci će kupcima ponuditi odgovarajuću torbu za pohranu svojih stvari koja se može pričvrstiti na standardni stražnji stalak. Dostupni su i USB ventilator, Bluetooth zvučnik, boca s termalnom vodom i dvije presvlake za sjedala koje možete koristiti kao ručnike nakon tuširanja.

image

2024. Fiat Topolino

Fiat

Iako su boje ograničene na jednu, kupci automobila bez vrata također mogu dobiti paket naljepnica koji dodaje bijele pruge na njihovo vozilo. U međuvremenu, oni koji se odluče za vrata mogu dodati lažne drvene obloge svojim naljepnicama. Zatvorena verzija dolazi i sa sjenilom za sunce koje vozače rashlađuje.

image

2024. Fiat Topolino

Fiat

Očekuje se da će se isporuka modela u Italiji početi do kraja 2023. godine, no cijene još nisu otkrivene. Međutim, Fiat kaže da će cijena biti u skladu s mjesečnim troškovima javnog prijevoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:38