AKTUALNO

‘Opaka 16-godišnjakinja‘: Kći Kena Blocka vozit će Porsche 911 od 1400 KS na Pikes Peaku

Ken Block se nadao da će prošle godine postaviti rekord na Pikes Peak International Hill Climbu u Porscheu 911

Porsche 911 ‘Hoonipigasus‘

 Instagram Screenshot

Lia Block, 16-godišnja kći pokojnog Kena Blocka, uputit će se na ovogodišnji Pikes Peak International Hill Climb u Coloradu u divljem Porscheu 911 "Hoonipigasus" izrađenom za njezinog oca prošle godine.

Lia je nedavno na Instagramu objavila da, iako će voziti "ludi hill-climb" na događaju, neće loviti nikakve rekorde. Umjesto toga, to će biti odavanje počasti njezinom ocu Kenu. To će također biti Lijin prvi put da se vozi uz poznatu planinu pa je logično zašto će to učiniti lagano.

Ken Block i njegov Hoonigan Racing Division surađivali su s BBi Autosportom na izradi Hoonipigasusa labavo temeljenog na starom 911. Block se nadao da će odvoziti stazu u manje od 8 minuta u Porscheu, oborivši trenutni rekord Volkswagena ID.R-a od 7:57.148 i rekord s automobilom s unutarnjim izgaranjem Sebastiena Loeba od 8:13.878 u njegovom posebno izrađenom Peugeotu 208 T16.

image

Porsche 911 ‘Hoonipigasus‘

Instagram Screenshot

Ispod kože ludog 911 nalazi se twin-turbo 4,0-litreni "boxer" od 1400 KS. Ovaj motor radi zajedno sa sustavom pogona na sve kotače i s obzirom da cijeli automobil teži samo 1.000 kg, rezultira izvanrednim razinama performansi. Drugi ključni sustav Hoonipigasusa je njegov sustav ovjesa podesiv po visini koji koristi GPS podatke kako bi savršeno zadovoljio naporan uspon na brdo.

image

Porsche 911 ‘Hoonipigasus‘

Instagram Screenshot

Zatim je tu i aerodinamika. BBi Autosport izradio je masivni prednji spliter za automobil, kao i visoko stražnje krilo kojim bi se ponosili i najmoćniji prototipovi trkaćih automobila Le Mansa. Iako nisu objavljene brojke o potisnoj sili, one bi očito bile monumentalne.

image

Porsche 911 ‘Hoonipigasus‘

Instagram Screenshot

Nažalost, nastup Kena Blocka na prošlogodišnjem Pikes Peak International Hill Climb-u prekinut je nakon što je jedan od cilindara otkazao tijekom treninga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:21