Video, foto

Ovakav Hyundai još nismo vozili: Električni Ioniq 6 riznica je napredne tehnologije vrhunskog dosega

Nova korejska električna limuzina ima uvjerljiv električni pogon spreman je ponuditi gotovo 500 kilometara dosega

Hyundai Ioniq 6

 Hyundai

Petica je za pet, ali što tek reći za Šesticu... U Hyundai Ioniq 6 sjeli smo prvi put na pomalo neobičnom mjestu, u podzemnoj garaži stadiona Wanda Metropolitano na kojemu slavni Atletico Madrid igra domaće utakmice.

Hyundai, inače, obilato sponzorira nogomet, a u toj se lukrativnoj financijskoj tranši našao i Atletico, koji tako nije mogao odbiti zamolbu da se na njegovom raskošnom stadionu ugosti prezentacija nove, atraktivno dizajnirane korejske električne limuzine dugačke 4,86, široke 1,88 i visoke 1,50 metara. Već u startu, međutim, krenulo je izazovno.

image

Hyundai Ioniq 6

Hyundai

Dok smo izlazili iz podzemnog parkirališta koje inače koriste Griezmann, Carassco, Oblak i ostatak Atleticovih igrača, pogled nam je automatski tu i tamo bježao na retrovizore, koliko god korejska četverovratna limuzina bila oboružana senzorima i prilično jasnim prikazom kamere za vožnju unazad.

No, tamo se nisu nalazila zrcala nego kamere s prozirnim kućištima, pa smo umjesto u zbivanja iza automobila gledali u komponente kamere. Na rješenje kakvo, primjerice, koristi i Audi e-tron nismo se navikli niti tijekom rute od Madrida prema obližnjim planinama – koliko god se zasloni s prikazom bočnih kamera nalazili na logičnom mjestu u unutrašnjosti, pogled nam je uvijek bježao na mjesto gdje se inače nalaze retrovizori. Dobra vijest je stoga da su dostupni i klasični retrovizori, pa vozači koji nisu ovisni o gadgetima mogu uživati u dobrim, starim zrcalima.

image

Hyundai Ioniq 6

Hyundai

Baš poput Ioniqa 5 smješten na modularnu platformu E-GMP, Ioniq 6 se – osim male borbe s kamerama - pokazao izuzetno ugodnim u vožnji. Tome je, uz besprijekorno preciznu izradu, izvrsnu zvučnu izolaciju i pomno birane materijale s ekološkim predznakom, pogodovala i donekle poznata atmosfera. Ispred vozača se i tu, kao i kod Ioniqa 5, nalaze dva međusobno povezana zaslona od po 12,3 inča, koja uz head-up zaslon s proširenom stvarnošću nude gotovo nadrealnu količinu podataka.

Stojeći u koloni pri izlasku iz Madrida, uspjeli smo izbrojati gotovo 30 brojki koje se istovremeno nude vozaču. Sasvim jasno, za procesuiranje svih tih informacija treba prakse. S druge strane, bilo se lako snaći s fizičkim kontrolama klimatizacije, što je dokazano najpraktičnije rješenje, a ugodno smo se osjećali i uz vojsku sigurnosne elektronike. Navigacija? Lijepo je što je Ioniq 6 prvi Hyundai s bežičnim ažuriranjem postavki i karata, no samo navođenje bi moglo biti i ponešto preciznije.

image

Hyundai Ioniq 6

Hyundai

Uz fino podešen ovjes i međuosovinski razmak od čak 2,95 metara nije nas iznenadilo što se Ioniq 6 lijepo ponaša u zavojima i dobro podnosi prelaske preko poprečnih neravnina, no mjesta za putnike i prtljagu ipak nema koliko bi se očekivalo s obzirom na izdašne dimenzije. Na prednjim se sjedalima, doduše, ugodno sjedi i ponuđen je pristojan prostor za noge, no straga padajuća krovna linija zaslužna za izvanredno nizak koeficijent otpor zraka od 0,21 (samo Mercedes EQS od serijskih modela ima niži, od 0,20) neće biti po ukusu viših putnika.

Ono u čemu Ioniq 6, međutim, oduševljava je električni pogon. Na rutu smo krenuli u 4x4 izvedbi s dva elektromotora ukupne snage 325 KS i baterijom većeg kapaciteta od 77,4 kW (nudi se i ona od 53 kWh, dostupna u izvedbi sa stražnjim pogonom i elektromotorom od 151 KS), a u startu nam se nudio doseg od preko 450 kilometara.

image

Hyundai Ioniq 6

Hyundai

To se pokazalo više nego realnim, jer je struje nakon uglavnom po autocesti odvoženih 150 kilometara bilo za još 321 kilometar, dok je putno računalo zabilježilo prosjek od skromnih 15,6 kWh. To je izvrstan rezultat, tim više jer smo se putem počastili s nekoliko žešćih ubrzanja (5,1 s od 0-100 km/h), a autocestom smo se vozili u skladu s ograničenjem brzine, prosječnom brzinom od 120 km/h. Nismo bili u prilici posjetiti punjač, no uz maksimalnu snagu punjenja od 350 kW i 800-voltnu tehnologiju, ne sumnjamo da bi se baterije napunile za obećanih 15 minuta.

image

Hyundai Ioniq 6

Hyundai

Kratke činjenice

Top izvedba s dva elektromotora ukupne snage 325 KS i baterijom od 77,4 kW, pokazalo se, nudi sasvim realan doseg od gotovo 500 kilometara

Zvučna izolaciju je odlična, a šum vjetra reducira iznimna aerodinamika. Koeficijent otpora zraka iznosi tek 0,21, niži ima samo Mercedes EQS

U kokpitu dva povezana zaslona, svaki od 12,3 inča, u svakom trenutku nude pregršt podataka. Izrada je vrhunska, a korišteni materijali prigodno su ekološkog predznaka, dobiveni recikliranjem

Prtljažnik nudi 401 litru, pa je sreća što se dodatno spremište od 45 (stražnji pogon) ili 15 litara (4x4) nudi ispod prednjeg poklopca

Uz dva priključka (110/220 V) maksimalne izlazne snage 3,6 kW omogućeno je punjenje raznih elektroničkih uređaja i električnih bicikala, pa i napajanje opreme za kampiranje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 13:28