VIDEO

Ovako u Citroënu vide budućnost mobilnosti: Predstavljena autonomna platforma Urban Collëctif

Citroën navodi kako bi njegov koncept ‘poboljšao fluidnost prometa za najmanje 35 posto ako se vozi po namjenskoj prometnoj traci‘
Citroën Urban Collëctif koncept
 Citroën

U suradnji s kompanijom Accor i reklamnom tvrtkom JCDecau, Citroën je predstavio svoju viziju budućnosti urbane mobilnosti. Koncept Urban Collëctif je u suštini električna i potpuno autonomna platforma koja vozi na sferama.

image
Citroën Urban Collëctif koncept
Citroën

Urban Collëctif dugačak je 2,60, širok 1,60 i visok 0,51 metar. Kotači (odnosno sfere) sposobni za sve smjerove pod nazivom Eagle 360 razvio je Goodyear. Oni koriste elektromotore i omogućuju upravljivost od 360 stupnjeva, a hidraulični jastuci zaduženi su za udobnost.

image
Citroën Urban Collëctif koncept
Citroën

Ovisno o okruženju, električna platforma sposobna je za maksimalnu brzinu od 5 km/h ili 25 km/h. Ovo možda zvuči sporo, ali Citroën navodi kako bi njegov koncept 'poboljšao fluidnost prometa za najmanje 35 posto ako se vozi po namjenskoj prometnoj traci'.

image
Citroën Urban Collëctif koncept
Citroën

Glavna značajka je mogućnost smještaja različitih 'kabina' koje se mogu zamijeniti u 10 sekundi. Citroën je za sada predstavio tri različite izvedbe, a u budućnosti bi se moglo ponuditi mnogo različitih dizajna.

image
Citroën Urban Collëctif koncept
Citroën

Citroën navodi kako je sve moguće s 'open-source' pristupom njihove tehnologije, što daje mogućnost trećoj strani da razvije kompatibilan pod. Očigledno, projekt je još daleko od mogućeg lansiranja na tržište, ali nam daje dobar uvid na pitanje što budućnost sprema po pitanju urbane mobilnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:28