guinnessov REKORD

Ovo je Aspark Owl, električni hiperauto koji je upravo postavio 2 svjetska rekorda na četvrt milje

Owl sa više od 2000 KS postavio je dva Guinnessova svjetska rekorda tijekom brzinskih vožnji na aerodromu

Aspark Owl

 YouTube Screenshot

Na vrhuncu procvata "muscle" automobila u kasnim 1960-ima, najbolje vrijeme na četvrt milje bilo je oko 13 sekundi s krajnjoj brzinom od 160 km/h. Od tada su se stvari malo promijenile.

Japanski električni hiperautomobil Aspark Owl upravo je srušio dva svjetska rekorda, od kojih je jedan pokazao prosječnu brzinu od gotovo 320 km/h na četvrt milje (402 m). Da, dobro ste čuli - prosječnu.

Postavljanje dva rekorda u jednom danu manje je impresivno od postavljanja 23, što je Asparkov rival - Rimac, učinio sa svojom Neverom ranije ovog mjeseca. A rekordi koje je postavio Rimac bili su oni koji su većini nas najpoznatiji, uključujući vremena od nula do 97 km/h i četvrt milje, iako je samo Asparkov ratificirao Guinness.

Dva rekorda koja je Owl postavio na engleskom aerodromu Elvington (poznatom po nesreći mlaznog automobila Richarda Hammonda 2006.) bila su prosječna brzina preko osam milja (309,02 km/h) i prosječna brzina preko četvrt milje (318,85 km/h).

Mala razlika između tih brojeva naglašava koliko brzo hiperautomobil ubrzava u prvih nekoliko sekundi nakon napuštanja startne linije na putu do najveće brzine od 400 km/h. Aspark nije spomenuo pokušaj postavljanja bilo kakvog rekorda ubrzanja, ali je prethodno zabilježio 1,72 sekunde od nule do 60 mph (97 km/h).

image

Rušenje rekorda

YouTube Screenshot

Hardver koji omogućuje te podvige je pogonski sklop s četiri elektromotora sposoban proizvesti 2012 KS (1480 kW) i 2000 Nm okretnog momenta. To crpi energiju iz iznenađujuće male baterije od 64 kWh, iako Aspark tvrdi da je dovoljno velika da isporuči preko 450 km dometa, iako je to mjereno pomoću zastarjelog NEDC protokola.

U planu je samo 50 jedinica EV hiperautomobila, s cijenom od 2,9 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:10