TRAŽILI IH DVA DANA

Pogledajte gdje je Google navigacija odvela nesretnu obitelj: ‘Mislili smo da ćemo umrijeti‘

Iako se sumnjalo na otmicu ili još gori scenarij, nestanak je izazvao Google Maps koji ih je uputio prečicom preko makadama

Izgubljeni u divljini

 YouTube Screenshot

Da ponekad baš nije pametno potpuno se pouzdati u navigaciju pokazuje bizaran slučaj koji se dogodio jednoj obitelji iz Australije 8. kolovoza.

Gotovo svi mi koji koristimo navigaciju, bilo u automobilu ili na mobitelu, imali smo slučaj da nas je ona dovela negdje gdje nismo željeli, na puteve koji baš nisu pogodni za vožnju automobilom, u neko polje ili tuđe dvorište, no ono što se dogodilo nesretnim Australcima bilo je zaista vrlo opasno i neugodno.

Prema priopćenju policije iz australskog Novog južnog Wales, čitava obitelj je prijavljena kao nestala 8. kolovoza nakon što se nisu vratili u mjesto Packsaddle nakon putovanja u Queensland 7. kolovoza. To je pokrenulo veliku potražnu akciju koja je obuhvatila područja Tibooburre, Broken Hilla, Wilcannije, and Packsaddlea i okoline.

U potragu su uključeni policija, vatrogasci, službe spašavanja i brojni volonteri, a sve je urodilo plodom kada je njihov Hyundai Tucson lociran helikopterom otprilike 50 km jugoistočno od mjesta Tibooburra 9. kolovoza. Obitelj je spašena i helikopterom prevezena na sigurno.

Iako se sumnjalo na otmicu ili još gori scenarij, nestanak je izazvao Google Maps koji ih je uputio prečicom preko makadama. Kako nisu poznavali okolinu vjerovali su da je to najbolji put sve dok makadam nije postao vrlo loš. Naposljetku su zaglavili u blatu te se automobil više nije mogao pomaknuti. Nalazili su se usred ničega, a vozač Darian Aspinall je nakon spašavanja medijima izjavio: “Iskreno, mislio sam da ćemo umrijeti.”.

Aspinall je objasnio da su se nalazili kilometrima udaljeni od bilo kakve civilizacije, da nije bilo signala za mobitel te da nisu mogli pozvati pomoć. Obitelj je hodala kilometrima kako bi pronašla pomoć no nisu bili uspješni. Sve je bilo zaista zastrašujuće jer su imali sam litru vode. Zbog toga su dehidrirali, no naišli su na lokvu vode koja ih je spasila i pomogla da ostanu živi dok pomoć nije stigla.

Svi članovi obitelji nisu ozlijeđeni i dobro se osjećaju, a sudbina napuštenog Hyundaija još se ne zna. On moguće još čeka na spašavanje zaglavljen u blatu usred makadama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:53