Misteriozna vozila

Pogledajte groblje napuštenih električnih auta u Kini: Evo zašto ih tisuće trune po golemim livadama

Navodno kineski proizvođači registriraju masu auta kao da su ih prodali pa na temelju velikih brojki dobivaju subvencije vlade

Napušteni kineski električni automobili

 YouTube Screenshot

Kina je postala globalna velesila u proizvodnji i prodaji električnih vozila. Ali, možda postoji mračna strana njihovog naglog uspona. Nedavni video otkriva što su kineski proizvođači automobila navodno učinili kako bi se natjecali za vladine poticaje, prikupili kapital i popeli se na ljestvicama prodaje.

Snimke dronom prikazuju ogromna polja ispunjena tisućama napuštenih, kineskih električnih automobila. Čini se da su neka od ovih električnih vozila modeli Geely Kandi K10 EV, Neta V i BYD e3. Ovi automobili viđeni su parkirani u jednom od okruga Hangzhoua, glavnog grada provincije Zhejiang u istočnoj Kini.

Prizor se čini jezivim jer je bijela boja zaprljana slojevima prašine, a gume su djelomice prekrivene travom. Iznutra izgledaju potpuno novo budući da plastične obloge i sjedala izgledaju netaknuto.

Isto tako, svi imaju registarske pločice! YouTuber Winston Sterzel, koji je podijelio snimke dronom, tvrdi da kineski proizvođači električnih vozila registriraju automobile i tvrde da su ih prodali kako bi pokazali odlične brojke i tako dobili subvencije vlade.

South China Morning Post i The Atlantic izvijestili su o sličnim slučajevima još 2018. u Šangaju, najvećem gradu u zemlji i globalnom financijskom središtu, ali u vezi s biciklima. Atlantic je izvijestio da je, nakon što je posao ‘dijeljenja bicikala‘ dosegao vrhunac 2017. u Kini, ponuda je znatno nadmašila potražnju. Rezultat su bile hrpe viška bicikala.

Što se tiče električnih automobila, u videu se navodi da ih kineske kompanije često proizvode olako, bez istraživanja tržišta i bez težnje za održivošću. Pritom treba znati da su neke od snimki dronom u videu starije od dvije godine pa nije potpuno jasno kakvo je trenutačno stanje ovog ‘groblja‘ električnih auta i jesu li ikad poduzete mjere protiv proizvođača od strane države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:40