tko prvi, njegovo

Poseban auto, posebna cijena: Za ovaj 21 godinu stari Smart trgovac traži neviđen iznos

Maloserijski Smart Crossblade bio je predstavljen kao konceptni auto na Salonu u Ženevi 2001. godine

Smart Crossblade

 Vantageauto

Još se živo sjećam kad nam je početkom milenija, tamo negdje 2002., 2003. godine, tadašnji domaći zastupnik Mercedesa na test ponudio jedan sasvim poseban Smart. Bilo je to vrijeme kad je Smart kao marka bio u ekspanziji i kad je nakon originalnog modela iz 1998. godine, ponudio nekoliko različitih verzija, od zgodnog malenog Smarta Roadstera do praktičnog s četverim vratima pod nazivom FourFour, koji je platformu dijelio s Mitsubishijem Coltom.

image

Smart Crossblade

Vantageauto

Međutim najzanimljiviji je bio Smart Crossblade predstavljen kao konceptni auto na Salonu u Ženevi 2001. godine, koji je nakon sjajnih reakcija posjetitelja i struke izrađen u samo 2000 primjeraka.

Za njegovih 71 KS umjesto standardnih 55 KS, koliko je iz njegovog 0,6-litrenog 3-cilindraša "izvukao" tuner Brabus, uz tada egzotični automatizirani 6-brzinski mjenjač i tek 740 kg mase, bio je vrlo zabavan za vožnju.

image

Smart Crossblade

Vantageauto

No, njegov izgled bez klasičnog vjetrobrana, krova i vrata, samo s bočnim prečkama koje su se dizale prema gore kako biste ušli u tijesni "kokpit" za dvoje, davao mu je na originalnosti pa se sjećam da je auto bio neviđen magnet za poglede prolaznika kad smo ga vozili ulicama Zagreba s moto kacigama na glavama. Ludo i nezaboravno, tada prije više od 20 godina kad je općenito auto svijet bio bitno "lepršaviji" i zanimljiviji.

image

Smart Crossblade

Vantageauto

Bilo je odmah jasno kako će nakon dva desetljeća ovaj mikro egzota biti rijedak, zanimljiv i zabavan youngtimer i da će puno vrijediti, barem kao kad je bio nov - 24.360 eura (za što su se tada mogla kupiti tri obična Smarta). Takve su mu otprilike cijene i danas u europskim oglasima, a jedan se svojevremeno, prije 12 godina prodavao i kod nas za 12.500 eura.

image

Smart Crossblade

Vantageauto

Zato je vrlo iznenađujuća tražena cijena od 58.500 dolara koliko za jednog traži trgovac Vantageauto u SAD. Doduše, Smart Crossblade se "preko velike bare" nije nikad službeno prodavao pa ih uopće i nema na cestama, a konkretni je primjerak nedavno uvezen iz Meksika.

Kažu da svaka roba ima svog kupca, ali ovo je vrlo visok iznos bez obzira na to što je vjerojatno jedini u Americi, na sav njegov šarm, egzotičnost i svu zabavu u vožnji kakvu malo koji auto može ponuditi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:22