Peugeot Inception

Pravokutni upravljač inspiriran videoigrama i upravljanje steer-by-wire serijski za 3 godine

Izvršni direktorica Peugeota rekla je kako će Hypersquare upravljanje u cestovnim automobile stići do 2026. godine

Inception Concept

 Peugeot

Peugeot je predstavio budućnost marke na CES-u 2023. Proizvođač automobila otkrio je koncept Inception, radikalno dizajnirano električno vozilo koje će nadahnuti buduće modele, uključujući i one kompaktne koji će stići već 2025. godine.

Koncept stoji na Stellantisovoj platformi STLA Large, dužine je 5 metara, ali visine samo 1,34 metara. Koristi 800-voltnu tehnologiju, ima bateriju od 100 kilovatsati i nudi domet od 800 kilometara s jednim punjenjem. Zahvaljujući sustavu indukcijskog punjenja, baterija može dodati do 150 km dometa u samo pet minuta.

image

Inception Concept

Peugeot

Koncept pokreću dva motora te obje osovine za pogon na sve kotače i raspolažu sa 680 konjskih snaga (500 kilovata). To je dovoljno da automobil ubrza do 100 kilometara na sat za manje od tri sekunde.

Ovaj konceptni EV ima iduću generaciju tvrtke i-Cockpit s novim kontrolnim sustavom Hypersquare. Desetljeće nakon predstavljanja originalne nadzorne ploče i-Cockpit, Peugeot se priprema za još jedan korak naprijed u svojim automobilima.

image

Inception Concept

Peugeot

Izvršna direktorica Linda Jackson kaže da će upravljač Hypersquare viđen na konceptu Inception biti ugrađivan u serijske automobile od 2026. godine. Jedna od najupečatljivijih značajki Inceptiona je novi pravokutni upravljač koji sadrži četiri kružna prekidača koji se koriste za upravljanje glavnim funkcijama automobila. Tehnologija Steer-by-wire omogućuje sklapanje upravljača koncepta kada je uključena njegova autonomna funkcija razine 4.

image

Inception Concept

Peugeot

Različite kontrole vozila poput klime i glasnoće radija dostupne su samo pomicanjem palca i držanjem ruke na upravljaču. Kao kod Lexusa RX-a, Peugeot će koristiti steer-by-wire kako bi drastično smanjio broj okretaja upravljača između graničnika, što znači da vozači nikada ne moraju maknuti ruke s ruba i prekrižiti ih kada oštro skreću. Zanimljivo, s obzirom na to da tehnologija uklanja čvrstu mehaničku vezu s prednjim kotačima, Peugeot tvrdi da tehnologija pomaže vozaču da se osjeća "povezanijim" s automobilom.

image

Inception Concept

Peugeot

Jedna od najupečatljivijih dizajnerskih značajki Inceptiona je staklo površine 7,25 četvornih metara. Peugeot koristi "Narima" staklo, koje je podvrgnuto tretmanu metalnim oksidom koji je prvobitno bio dizajniran za oblaganje vizira kaciga za NASA-ine astronaute za glaziranje stakla. Daje prozorima žutu nijansu zadržavajući njihove toplinske kvalitete.

Hrabar dizajn koncepta sigurno će se pokazati polarizirajućim, ali Peugeotu nisu strane kontroverzne dizajnerske promjene u interijerima i kontrolama za vozača.

Tvrtkin i-Cockpit izbacio je konvencionalne velike upravljače i zaslone na kontrolnoj ploči koji se gledaju kroz upravljač radi malog upravljača postavljenog nisko u vozačevom krilu koji zahtijeva od njega da viri preko ruba kako bi pogledao visoko postavljenu skupinu mjerača.

image

Inception Concept

Peugeot

Bilo je dosta pritužbi kada je dizajn lansiran na 208 2012., ali čini se da je bio hit među vozačima, a slične postavke sada se također koriste na automobilima poput Toyote bZ4X.

Upitana je li uvjeren da vlasnici Peugeota žele još jednu radikalnu reinvenciju svojih upravljačkih kontrola, Jackson je odgovorila je da već isprobava tehnologiju s kupcima i da su povratne informacije vrlo obećavajuće. Dodala je da će serijski upravljač biti u potpunosti kompatibilan sa zračnim jastukom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:21