FILMOGRAFIJA

Prilikom snimanja scena novog Bondovog nastavka korišteno je 30.000 litara soka! Evo i zašto...

Iako je dosta toga snimljeno u CGI-ju, neke scene potjere u drevnom talijanskom gradu Materi zapravo su snimljene stvarno

Aston Martin DB5 prilikom snimanja James Bonda: 'Za smrt nema vremena'

 YouTube Screenshot

CGI ili računalno stvorene slike je u današnjoj filmografiji postao sastavni dio stvaralaštva, stoga je normalno za pretpostaviti da se gotovo sve što gledamo na TV-u radi ispred "zelene pozadine". S ogromnim budžetom od 250-300 milijuna američkih dolara na raspolaganju, producenti najnovijeg Bondovog nastavka, ‘Za smrt nema vremena’, mogli su si priuštiti najbolju računalnu tehnologiju.

image

Snimanje James Bonda: 'Za smrt nema vremena'

YouTube Screenshot

Zbog ovog je iznenađujuće da je, iako je dosta toga CGI, neke scene potjere oko drevnog talijanskog grada Matere zapravo su snimljene u stvarnosti. Videozapis Insidera otkriva nam neke od tajni iza navedene potjere, uključujući činjenicu da je kaskaderski tim prošao kroz više od 30.000 litara soka.

Razlog tomu nije zato što su bili jako žedni nakon višestrukih i prilično teških scena na talijanskom suncu, već su shvatili da bi kaldrma na drevnim ulicama Matere bila previše skliska za akciju velike brzine koju su željeli snimiti automobilima i motociklima. Tako su došli na ideju da izliju ogromne količine soka na ulice i puste južnu talijansku klimu da učini svoju čaroliju.

image

Jaguar XF prilikom snimanja James Bonda: 'Za smrt nema vremena'

YouTube Screenshot

Kad se sok osušio, površina ceste je postala ljepljiva, a sve je se činilo kao ljepljivi asfalt na trkalištu drag automobila. Uz to, korišteno je i zključavanje lijevog prednjeg kotača, što je Bondu omogućilo da okrene Aston Martin DB5 na licu mjesta za vrijeme pucanja po zlikovcima. Zapravo, producenti su izgradili i lažne gradske zidine ispred pravih kako bi osigurali da se grad ne ošteti tijekom snimanja.

image

Snimanje James Bonda: 'Za smrt nema vremena'

YouTube Screenshot

Chris Corbould, osoba zadužena za specijalne efekte u 'Za smrt nema vremena', smatra kako je 95 posto te scene bilo stvarno, dok je CGI zaslužan za tek 5 posto 'završnog sjaja'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:37