PRVA TESTIRANJA

Prvi put na stazi: Gordon Murray Automotive dovezao prototip T.50 na stazu Top Geara

S velikom se sigurnošću može reći kako T.50 predstavlja modernu verziju McLarenovog bolida F1 iz 1990-ih
Gordon Murray Automotive T.50
 Youtube screenshot

Kad je riječ o super i hiperautomobilima, postoji neravnoteža između nekoliko stvarnih automobila i velikog broja koncepata koji obećavaju izvanredne performanse. Činjenica koja razočarava jest da većina tih koncepata nikada ne ugleda svjetlost dana, zbog čega je vrlo dobro vidjeti T.50 Gordon Murray Automotivea kako vozi u stvarnosti i to na stazi Top Geara u na aerodromu u Dunsfoldu.

Videozapis koji možete pogledati u nastavku pokazuje da T.50 nije samo ideja realizirana računalnim prikazom, kao što je to slučaj kod većina koncepata, već je sam Gordon Murray sjeo za volan kako bi probao svoj automobil.

Za one koji ne znaju, riječ je o istaknutom dizajneru automobila koji je svoje vrijeme proveo i s McLarenom te dizajnirao F1, čiji smo novi projekt već bili najavili. Prema tome, za očekivati je kako se neki elementi dizajna zloglasnog F1 mogu pronaći u T.50, od kojih su najočitija dvostrana vrata i kokpit s tri sjedala, te općeniti oblik automobila.

Zapravo se s velikom sigurnošću može reći kako T.50 predstavlja modernu verziju McLarenovog bolida F1 – barem dok se ne pogleda stražnji kraj. Zanimljiva značajka novog hiperautomobila je električni ventilator koji se okreće pri 7000 okretaja u minuti, čiji je zadatak da "uvlači" automobil na cestu za bolji downforce. Osim toga, ventilator koristi kao sustav hlađenja za Cosworthov V12 motor, koji razvija 654 konjske snage sa samo četiri litre zapremnine, a okreće se preko 12.000 okretaja u minuti.

Videozapis pokazuje prvi pogonsko sklop prototipa T.50, zbog čega su umjerene brzine i ograničeni broja okretaja razumljivi, čak i na stazi. Međutim, čak i pri umjerenim brzinama, zvuk izrazito iznenađuje, te daje naslutiti kako će se tek prototip glasati u punom pogonu.

Isječak svojevrsno predstavlja vitalni korak u dovođenju automobila u proizvodnju, koja je predviđena za 2022. godinu, kada će 100 primjeraka ugledati svjetlost dana. Isti će biti dostupni prema prvim informacijama po cijeni od približno 3 milijuna američkih dolara.

Pogledajte službeni video...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:57