AUTOKLUB U BARCELONI

Španjolci otvorili kutiju iznenađenja! Tri nove Cupre, najzapaženiji e-mini Urban Rebel

Konceptni mali električni crossover Urban Rebel bi trebao imati doseg do 440 km i cijenu od oko 230.000 kuna

Cupra modeli

 Cupra

Mlada je španjolska marka predstavila dva serijska automobila: hibridni Terramar i električni Tavascan te zanimljivu, serijskoj proizvodnji blisku studiju Urban Rebel, koja koristi sasvim novu platformu MEB Small.

Za svjetsku premijeru čak triju novih modela kojoj smo nazočila, a koji kreću na tržište do 2025., Cupra je odabrala legendarnu španjolsku trkaću stazu Sitges-Terramar kraj Barcelone.

image

Cupra Urban Rebel Concept

Cupra

Od predstavljeno g trojca, prvi će u serijsku proizvodnju početkom 2024. krenuti SUV pod nazivom Terramar. Riječ je o 4,5 metra dugom plug-in hibridu, koji je samo na struju u stanju prevaliti čak 100 kilometara, a proizvodit će se u Audijevoj tvornici u mađarskom Györu.

Gotovo pet godina nakon premijere studije u Frankfurtu, u proizvodnju će 2024. krenuti i drugi električni automobil mlade španjolske marke - SUV coupé Tavascan.

image

Cupra Urban Rebel Concept

Hrvoje Tomić

Platforma je, dakako, MEB, kao i Cupra Born. U prijevodu, dva elektromotora - jedan sprijeda i drugi straga - s ukupno 306 KS i pogon 4x4, što znači da do stotke stiže već za 6,5 sekundi i s jednim punjenjem baterije od 77 kWh prelazi 450 kilometara.

Godinu kasnije na tržištu će se pojaviti i novi električni mini SUV zasad poznat pod nazivom Urban Rebel. I to na novoj, jeftinijoj platformi MEB Small sa sprijeda ugrađenim elektromotorom i prednjim pogonom, čiji je razvoj - kao i buduća proizvodnja - prepušten Cupri.

image

Cupra Urban Rebel Concept

Cupra

Studiju električnog minija s trojim vratima Cupra je već pokazala na salonu automobila u Münchenu 2021., ali serijskoj proizvodnji puno je bliža nova studija predstavljena 7. lipnja u Sitgesu. Sada s peterim vratima, 4,04 metra dug Urban Rebel čak 15 centimetara je kraći od Seat Arone, ali je podjednako visok (158 centimetara), dijelom i zbog činjenice da su u pod ugrađena baterije, ali i da je od tla odignut 21,8 centimetar.

image

Cupra Urban Rebel Concept

Cupra

Kapacitet baterije još nije poznat, jer je do serijske proizvodnje Urban Rebela, čije serijsko ime tek još nije potvrđeno, ostalo još tri godine. Poznato je, međutim, da će u tzv. Long Range izdanju s jednim punjenjem biti u stanju prevaliti čak 440 kilometara.

Studiju pokreće 234 KS jak elektromotor, što je sasvim dovoljno da Urban Rebel do stotke stigne za kratkih 6,9 sekundi. Nije poznata ni krajnja brzina, no vjerojatno neće premašivati 160 km/h koliko ide broj veći Born.

image

Cupra Urban Rebel Concept

Hrvoje Tomić

Alu-kotači od 21 cola razmaknuti su lijepih 2,60 m, pa u unutrašnjosti ima sasvim dovoljno mjesta za četiri odrasle osobe. Nije tijesno čak ni straga, a i u prtljažniku bi zahvaljujući činjenici da je motor smješten sprijeda za očekivati bilo najmanje 350 l.

image

Cupra Urban Rebel Concept

Cupra

Puno je, međutim, zanimljivije sprijeda, jer je riječ o sasvim novoj instrumentnoj ploči sa središnjim zaslonom iza trokrakog upravljača, ali i dvama minijaturnima s lijeve i desne strane, kao i uobičajenom na dodir osjetljivom središnjom, koja je blago zakrenuta prema vozaču. Serijski će auto izgledati gotovo isto kao i studija, jedino će otpasti osvijetljeni znak na prednjoj masci, a na vratima će se pojaviti kvake koje iskaču iz karoserije.

image

Cupra Urban Rebel Concept

Cupra

Cuprin električni mini kotrljat će se na novoj, skraćenoj električnoj platformi MEB Small, kao i buduća Škoda, odnosno VW ID.1/ID.2. Elektromotor će biti ugrađen sprijeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:56