VIDEO, FOTO

Stigao je osvježeni Opel Grandland s odvažnijim dizajnom, digitalnim kokpitom i puno tehnologije

Sada popt svih SUV modela u klasi i Grandland ima "Vizir" lice uz puno opreme, a uz hibride, dizelaš i benzinac su i dalje u ponudi
Opel Grandland
 Zvonimir Jurčić

Opel je u lipnju ove godine predstavio osvježeni Grandland, svoj najveći SUV u ponudi, a sada smo ga imali prilike i pobliže upoznati i napraviti prve kilometre u okolici Virovitice i Suhopolja.

Možda i ono najvažnije je vidljivo već na prvi pogled: redizajnirani Grandland dobio je odvažniji dizajn u kućnom stilu s "Vizir" crnom maskom hladnjaka i svjetla s karakterističnim LED potpisom te sada više nalikuje manjim SUV modelima Mokka, Crossland, ali i dolazećoj kompaktnoj Astri. Facelift je po nama izveden uspješno, a novi elementi lijepo su uklopljenu u cjelinu velikog SUV-modela.

image
Opel Grandland
Opel

Novost su prilagodljiva prednja svjetla IntelliLux LED Pixel (doplata) koja se sastoje od 168 LED-elemenata integriranih u bočne strane maske s besprijekornom prilagodbom svjetlosnog snopa ovisno o situaciji i okolini tijekom vožnje, bez odsjaja koji bi ometao druge sudionike u prometu.

Druga tehnologija koja dodatno povećava sigurnost svih sudionika u prometu tijekom noćne vožnje je Night Vision, sustav koji Opel premijerno nudi upravo u novom Grandlandu. Infracrvena kamera sustava detektira ljude i životinje na udaljenosti do 100 metara ispred vozila ovisno o razlici između njihove temperature i temperature okoline.

image
Opel Grandland
Zvonimir Jurčić

U unutrašnjosti je najveći novitet 'Pure Panel', koji uključuje 12-inčnu digitalnu instrument ploču i 10-inčni infotainment sustav u jednoj jedinici. Ovaj potpuno digitalni kokpit prilagođen je vozaču i sadrži najnovije digitalne tehnologije te prikazuje najvažnije informacije, a cilj potpuno je intuitivnost i usmjerenost na vozača, čineći mnoštvo tipki suvišnima. Također, Grandland donosi novi dizajn kontrolne ploče, središnje konzole, i minimalistički izvedenu ručicu mjenjača.

image
Opel Grandland
Opel

Osim toga, uz doplatu stižu ergonomska aktivna sjedala s grijanjem i ventilacijom, a neke od značajki dodatne opreme uključuju bežični punjač za pametne telefone i sustav 'Multimedia Navi Pro' koji prikazuje informacije o prometu u stvarnom vremenu uz ažuriranja mrežnih karata i predvidivu navigaciju.

Nadalje, standardna oprema uključuje panoramsku kameru od 360 stupnjeva, pomoć pri parkiranju, upozorenje na mrtvi kut, upozorenje na sudar, otkrivanje pospanosti vozača i prepoznavanje prometnih znakova, a tu je i poluautonomni 'Highway Integration Assist' koji koristi radarske senzore i kamere kako bi Grandland prilikom vožnje na autocesti ostao u središtu trake i držao zadanu udaljenost od vozila ispred.

image
Opel Grandland
Opel

U motornoj ponudi ostaju benzinac i dizelaš te dva plug-in hibridna modela. Početni motor je 1,2-litreni 3-cilindarski turbo benzinac od 130 KS i 230 Nm uparen sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem (automatik doplata) koji snagu šalje naj prednju osovinu, a proizvođač navodi potrošnju od 5 do 5,4 litre. Dizelski 1,5-litreni 4-cilindraš raspolaže sa 130 KS i 300 Nm te dolazi isključivo s 8-stupanjskom automatikom za koji se navodi prosječna potrošnja od 3,9 do 4,4 litre na 100 km.

image
Opel Grandland
Opel

Nadalje, Grandland Hybrid postiže 224 KS uz okretni moment do 360 Nm zahvaljujući 1,6-litrenom benzinskom turbo motoru i električnom motoru koji čini osnovu pogona na prednje kotače. Pogonski sustav sastoji se od 1,6-litrenog 4-cilindarskog benzinskog turbo motora od 180 KS i električnog motora snage 81,2 kW ili 110 KS, dok je litij-ionske baterije kapaciteta 13,2 kWh a mjenjač automatski s 8 stupnjeva.

Ovakav Grandland ubrzava od 0 do 100 km/h za 8,9 sekundi, isključivo na struju može postići 135 km/h dok najveća brzina iznosi 225 km/h.

image
Opel Grandland
Opel

Još snažnija verzija Hybrid 4 raspolaže s 300 Ks i 520 Nm koja ubrzava poput sportskog automobila od 0 do 100 km/h za 6,1 sekundu i ima najveću brzinu od 235 km/h.

Vozači varijante Grandland Hybrid4 mogu birati između četiri načina vožnje: Električni, Hibridni, Pogon na sve kotače i Sportski. Hibridni način vožnje također je i najučinkovitiji način vožnje za ovaj kompaktni SUV. Tijekom gradske vožnje vozač jednostavno može prebaciti vozilo u električni način rada – automobil može prijeći do 65 kilometara prema WLTP-ovom ciklusu vožnje uz potpuno električni pogon bez emisija ispušnih plinova.

image
Opel Grandland
Opel

Električni pogon na sve kotače jamči izvrsnu vučnu silu u svim vrstama vožnje. To ne samo da vožnju čini vrlo zabavnom, već stvara osjećaj sveobuhvatne sigurnosti. Trajanje punjenja na kućnoj utičnici s kabelom tipa 2 (AC) traje približno 7,5 sati, a kod 22 kW na zidnoj kutiji ili javnom punjaču s kabelom tipa 3 (AC) i opcijskim OBC-om od 7,4 kW približno 2 sata.

Osvježeni Opel Grandland već se može naručiti kod ovlaštenih trgovaca, a isporuke započinju tijekom listopada, po cijeni od 174.800 kuna za početnu verziju s 1,2-litrenim turbo benzincem. Početna cijena Grandlanda Hybrid s 224 KS iznosi 305.300 kuna do registracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:28