kinesko čudo

Test: Četiri razloga zašto novi SUV Forthing T5 EVO izaziva toliki interes kod hrvatskih vozača

Atraktivni kineski igrač sa 177 KS snažnim benzincem do registracije stoji 29.990 eura i krcat je opremom

Forthing T5 EVO

 Željko Puhovski/ CROPIX

Već dugo ne pamtimo toliki interes za nekim novim automobilom na tržištu kakav je izazvao Forthing T5 EVO, a dugo se bavimo ovim poslom. I znani i neznani, zaustavljali bi nas na ulici tijekom našeg sedmodnevnog druženja s pridošlicom, ali to zapravo i ne čudi, jer postoji nekoliko dobrih razloga za takav interes.

Prvo, riječ je o SUV modelu kompaktne klase, jednom od najpopularnijih segmenata na tržištu, drugo, automobil izgleda atraktivno i moćno, treće, zemlja porijekla Forthinga je Kina i četvrto stoji ispod 30.000 eura na cestu.

image

Forthing T5 EVO

Željko Puhovski/ CROPIX

U Hrvatsku je stigao posredstvom uvoznika Auto Hrvatske koji ima značajna ulaganja u prodajni segment, a proširenjem suradnje s korporacijom Dongfeng Motor, vodećim kineskim proizvođačem osobnih i lakih komercijalnih vozila, sada nude i Forthing T5 EVO.

Od predstavljanja u Hrvatskoj prošle jeseni do danas svi pristigli primjerci su prodani, a naručene su i dodatne količine, doznajemo od uvoznika. S obzirom na to da je izgled ono što prvo upada u oči, treba kazati da dizajn potpisuje Nijemac Hans Henning Knoepfle koji je prethodno radio za Mercedes, Volvo i GM, a Forthingu je podario vrlo dinamične i oštre sportske linije.

image

Forthing T5 EVO

Željko Puhovski/ CROPIX

Premda sprijeda podsjeća na Maserati, s boka na Jaguar a straga na Audi Q8, 4565 mm dug, 1860 mm širok i 1690 mm visok Forthing T5 EVO možda baš zato djeluje toliko zanimljivo.

Prednja maska hladnjaka pritom je upadljivo velika na što se lijepo upotpunjuju uska LED dnevna svjetla i okomita glavna, dinamici stature pridonose visoki bokovi, dok straga spojena svjetla u jednu vodoravnu cjelinu i četiri prave ispušne cijevi djeluju sportski moćno.

Naplaci od 19 cola s gumama 235/55 R podižu ukupan markantan nastup koji pokazuje suparnicima poput Kije Sportage, Hyundaija Tucson, Nissan Qashqaija ili MG-a HS da nije ništa manje atraktivan.

image

Forthing T5 EVO

Željko Puhovski/ CROPIX

U unutrašnjosti tamnih tonova dominira sportski ambijent i može se primijetiti vrlo dobra izrada, a premda je plastika kokpita nešto robusnija, dojam uspješno razbijaju lijepi srebrni i umeci od piano laka.

U vozačevo okruženje lijepo se uklapa, iza upravljača s trendovski radnim donjim dijelom, u jednu cjelinu spojeni zaslon instrumentne ploče i multimedije, svaki od 10,25 inča, što je doduše rješenje koje pomalo podsjeća na kokpit Mercedesa A-klase, baš kao i okrugli dizajn otvora ventilacije.

Korisničko iskustvo je solidno, sve je jasno premda se sa svime osim komandama klime i ventilacije upravlja na ponekad naporni "touch".

image

Forthing T5 EVO

Željko Puhovski/ CROPIX

Mjesta u kabini ima sasvim dovoljno i sprijeda i straga, u prtljažnik obujma 480 litara može stati prtljaga svih putnika na putovanju, a veseli i izdašan popis serijske opreme za udobnost - strujom namjestiva grijana prednja sjedala, panoramski "šiber" krov, automatska klima, kamera za vožnju unatrag...

No, ugrađene navigacije nema već se Bluetoothom treba spojiti na multimediju automobila putem aplikacije kako bi se Google Maps prikazivao na zaslonu. Nema ni opcije Apple CarPlay ili Android Auto što je tek najavljeno za ovaj model, ali praktično je što automobil ima dvije USB utičnice sprijeda i dvije za putnike straga.

image

Forthing T5 EVO

Željko Puhovski/ CROPIX

U automobil se ulazi i pokreće ga se bez ključa (keyless), a poklopac prtljažnik pokretan je elektrikom, što su sitnice koje olakšavaju korištenje.

Po pitanju sigurnosti Forthing T5 EVO nema najmodernije ADAS sustave prepoznavanja svega i svačega, no ima kompletnu opremu za sigurnost obaveznu u EU: šest zračnih jastuka, sigurnosnu bravu, središnje zaključavanje, automatsko otključavanje u slučaju nesreće, ABS, EBD, elektronsku raspodjelu sile kočenja EBA, TCS sustav protiv proklizavanja, pomoć pri kretanju na uzbrdici i nizbrdici, električnu parkirnu kočnicu... Tu je i tempomat koji međutim nije adaptivan, no i ovakav je koristan od nizanja kilometara na autocesti.

Vezano na sve ovo, Forthing T5 EVO uspješno razbija mit kako su i kineski automobili nesigurni i to s maksimalnih 5 zvjezdica na Euro NCAP testu sigurnosti.

Pogon: ispod prednjeg poklopca smješten je provjereni Mitsubishijev 1,5-litreni turbo benzinac s izravnim ubrizgavanjem goriva i filtrom čestica koji zadovoljava Euro 6 normu. Raspolaže sa 177 KS te ima najveći okretni moment od 260 Nm već pri niskih 1500/min.

Sedam brzinski mjenjač s dvije spojke s polica austrijskog specijalista Magna-Steyr, snagu i moment uglađeno i vrlo uvjerljivo prenosi na prednju pogonsku osovinu i pritom nikad nije preglasan. Dojma smo da je kompletan sklop prilagođen komotnim putovanjima i nizanju kilometara više nego lovu na zavoje i sportsku vožnju, kako bi njegov izgled dao nagovijestiti i to bez obzira na izbor režima vožnje kroz tvrdoću upravljača i elektroniku mjenjača (easy, comfort i sport).

image

Forthing T5 EVO

Željko Puhovski/ CROPIX

Sa 16,5 cm odignutom podnicom od tla ovjes sa stražnjom multilink osovinom poslušno slijedi zadanu putanju, premda smo poželjeli da je ovjes mrvicu tvrđe podešen, baš kao i odziv upravljača, međutim prosječni kupac neće toliko ulaziti u finese poput nas i tražiti automobilu granice. Omjeri u mjenjaču prilagođeni su tome da potrošnja u normalnom ritmu vožnje bude niska, a nama se prosječno kretala oko 8 litara, premda isključivo u gradskoj vožnji za hladnih dana lako dodiruje i brojku od 9 litara.

image

Forthing T5 EVO

Željko Puhovski/ CROPIX

Na koncu, Forthing T5 EVO predstavlja suvremeni SUV i ugodno je iznenađenje ne samo zbog cijene od 29.990 eura. Niža je to cijena od direktnih konkurenata iz Europe, Koreje i Japana, a tu su i nenadmašno bogata serijska oprema u jedinom paketu opreme Exclusive, provjereni motor te jamstvo od pet godina, ili 100.000 kilometara. Servis Auto Hrvatske za Forthing zasad je dostupan u Zagrebu, a u planu je otvaranje ovlaštenih servisnih mjesta u ostalim većim gradovima zemlje.

image

Forthing T5 EVO

Željko Puhovski/ CROPIX

T5 Evo 1.5

Tehnički podaci

Vrsta turbobenzinski, 4 cil.

Obujam 1481 ccm

Najveća snaga 130 kW/177 KS na 5600/min

Najveći moment 260 Nm na 1500-4000/min

Pogon na prednje kotače

Mjenjač automatski, 7 brzina

Ovjes sprijeda McPherson, straga multilink

Kočnice sprijeda i straga diskovi

Gume 235/55 R 19

Dimenzije 4,57 x 1,86 x 1,69 m

Osovinski razmak 2,72 m

Odmak od tla 16,5 cm

Prtljažnik 480/1420 litara

Spremnik goriva 55 litara

Masa/nosivost 1625/400 kilograma

Krug okretanja 11,8 metara

Najveća brzina 180 km/h

0-100 km/h 9,7 sekundi

Prosječna potrošnja 8 l/100 km

Ispuh CO2 (WLTP) 162 g/km

Proizvodnja Kina

Jamstvo 5 godina/100.000 km

Cijena 29.990 eura

OPREMA

automatska klima • alu naplaci od 19 cola • el. panoramski krov • tempomat • presvlake sjedala od eko kože • el. namjestiva i grijana prednja sjedala, vozačevo i ventilirano • kamera za vožnju unazad • stražnji parkirni senzori • multifunkcionalni upravljač u koži, podesiv po visini i dubini • el. prtljažnik • dodirni zaslon multimedije od 10,25 inča • LED svjetla • pomoć pri kretanju na uzbrdici i spuštanju na nizbrdici • izbornik programa vožnje • uzdužni krovni nosači • metalik lak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:16