IDE DALJE

Unutarnje izgaranje opstaje: Ovo je Omega 1, motor revolucionarne konstrukcije, evo i detalja

Omega 1, koji je dizajniran za rad s raznim gorivima, je kompaktan i moćan motor s ciljem proizvodnje vrlo niskih emisija

Astron Aerospace Omega 1

 Web Screenshot

U ovom trenutku, gotovo svaki proizvođač razvija automobile na baterije i električnu energiju. I dok je potpuno električna budućnost još godinama daleko, to ne usporava proizvođače da predstavljaju nove EV-ove, dok polako završavaju s razvojem budućih motora s unutarnjim izgaranjem.

Međutim, čini se kako unutarnje izgaranje ima budućnost, iako zvuči oprečno onome što je danas izvjesno danas. Naime, Astron Aerospace je predstavio Omegu 1, revolucionarni motor posebnog dizajna. Omega 1, koji je dizajniran za rad s raznim gorivima, je kompaktan i moćan motor s ciljem proizvodnje vrlo niskih emisija. Nedostaje mu radilica, klipovi i standardni dijelovi motora, kao i Wankel motoru. Međutim, dizajn Omege 1 zaobilazi jedan problem Wankelovih motora – preklapanje ispušnih plinova.

image

Astron Aerospace Omega 1

Web Screenshot

Omega ima par komora s pretkomorom koja odvaja hladni usisni zrak od vrućih ispušnih plinova. Koristi četiri rotora postavljena na dvije osovine koji rade u paru. Prednji par upravlja usisom i kompresijom, dok drugi upravlja izgaranjem i ispuhom. Složeni rotori su spojeni sa sinkroniziranim zupčanicima, pa se istom brzinom okreću u suprotnom smjeru. Iz Astrona navode kako ne postoji ni problem s brtvljenjem, jer je riječ o potpuno linearnoj jedinici.

Dizajn motora omogućuje nekome da spoji više njih, povećavajući njihov učinak. Standardni Omega 1 motor teži samo 15.9 kilograma i može proizvesti čak 162 KS i 230 Nm okretnog momenta, a iz kompanije navode kako već postoji prototip koji radi, stoga unutarnje izgaranje možda nije 'osuđeno na smrt'. Videozapis možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 22:42