DOBRO JE ZNATI

Usporedba: 4x4 pogon s cjelogodišnjim, ili prednji pogon sa zimskim gumama, što je bolje zimi?

Jonathan Benson iz YouTube kanala Tyre Reviews pokušao je odgovoriti na to pitanje, usporedbom dva Minija Countrymana S

Usporedba pogona na sva četiri kotača s cjelogodišnjim gumama i prednjeg pogona sa zimskim gumama

 Youtube screenshot

S promjenom godišnjeg doba ponovno se vraćamo na vječitu raspravu o tome koje su gume i pogonski agregati najprikladniji za osvajanje zimskih prepreka. Riječ je o raspravi koja ponekad može postati veoma 'vruća', unatoč hladnom vremenu.

Ovaj puta riječ je o usporedbi pogona na sve kotače i pogona na prednje. Jasno je da će pogon na sva četiri kotača bolje prenijeti snagu na tlo, ali ubrzanje je samo jedan dio vožnje. Skretanje i zaustavljanje mnogo su bitnija pitanja zimi, i dok 4X4 pogon možda nudi neke prednosti u zavojima, prilikom kočenja i nije previše bitan.

image

Usporedba pogona na sva četiri kotača s cjelogodišnjim gumama i prednjeg pogona sa zimskim gumama

YouTube Screenshot

Ovdje dolazimo do bitnog pitanja: je li, pri zimskim uvjetima, bolje voziti auto s pogonom na sva četiri kotača s dobrim cjelogodišnjim gumama, ili je ovdje pobjednik prednji pogon u kombinaciji sa zimskim?

Jonathan Benson iz YouTube kanala Tyre Reviews pokušao je odgovoriti na to pitanje, usporedbom dva Minija Countrymana S, od kojih jedan koristi sustav pogona na sva četiri kotača. Taj automobil vozi se na Goodyear Vector 4Season Gen 3 cjelogodišnjim gumama, dok verzija s pogonom na prednje kotače koristi Goodyear UltraGrip Performance+ zimske gume.

Benson je u svojem testu usporedio ubrzanja na ravnoj površini i na brdu, kočenje, krug po snijegu i upravljanja dvaju automobila. I dok smo u prethodnim usporedbama vidjeli kako su AWD vozila s ljetnim gumama ponižena od strane dva kotača obučena u zimske gume, Goodyearove cjelogodišnje gume zapravo nude pristojno prianjanje na snijegu.

image

Goodyear Vector 4Season Gen 3

YouTube Screenshot

Mini s pogonom na sve kotače samouvjereno pobjeđuje u startu na ravnom terenu i brdu, međutim, prednosti pogona na sva četiri kotača ovdje završavaju. Pri testu kočenja, Mini samo s prednjim pogonom zaustavio se brže, i iako nije riječ o velikoj razlici, kada je u pitanju zaustavljanje u nuždi, to može puno značiti. Što se tiče upravljanja, Mini s prednjim pogonom na zimskim gumama bio je nešto direktniji od svog 4X4 kolege, iako je razlika također minimalna.

image

Usporedba pogona na sva četiri kotača s cjelogodišnjim gumama i prednjeg pogona sa zimskim gumama

YouTube Screenshot

Očito, automobil s pogonom na sve kotače i zimskim gumama bi 'vladao zimom'. S druge strane, performanse automobila s pogonom na sva četiri kotača i cjelogodišnjim gumama relativno su blizu vozilu s prednjim pogonom i zimskim gumama, barem kad je u pitanju Goodyear. Ipak, prednji pogon i zimske gume malo su nadmašile pogon na sva četiri kotača i cjelogodišnje gume.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:26