VIDEO

Utrka ubrzanja: Dodge SRT Demon se ‘dignuo na stražnje kotače’ protiv modificirane Hayabuse

Slično kao i Dodge Demon, Hayabusa je legenda za sebe, zbog čega je ova utrka ubrzanja veoma uzbudljiva

Suzuki Hayabusa i Dodge Demon

 YouTube Screenshot

U povijesti serijskih automobila, ništa nije tako idealno za utrke ubrzanja kao Dodge Demon. Dok mnogi proizvođači rade automobile za F1 staze, Dodge je stvarao ‘čudovište‘ za četvrt milje ravne piste.

image

Dodge Demon SRT

Dodge

Odmah nakon svoje premijere, Demon je već ostvario brojne rekorde zbog nekih svojih inovativnih značajki koje nikada prije nisu viđene na serijskom automobilu. Iako Dodge Demon u teoriji zvuči nenadmašno, što se događa kada se pored njega na pisti nađe modificirani supermotocikl?

image

Dodge Demon SRT

Počnimo s Demonom, koji koristi najsnažniji V8 ikad ugrađen u serijski automobil. Na postavci od 100 oktana, 6,2-litreni V8 s kompresorom isporučuje 851 KS (626 kW) i 1044 Nm okretnog momenta. Vrhunac ‘american musclea‘ uparen je s ojačanim 8-stupanjskim automatikom izrađenim posebno za drag utrke. Ovaj jedinstveni sustav prijenosa također koristi trans kočioni sustav koji Demona drži nepomičnim dok se hidraulički tlak povećava za bolje lansiranje.

image

Dodge Demon SRT

Međutim, njegovi trikovi ovdje ne završavaju. Kako bi temperatura na usisu ostala niska, Demon može koristiti svoj klimatizacijski sustav 2,7-litrenog kompresora za hlađenje. Kako bi se sva ova silna snaga prenijela na asfalt, Demon se isporučuje s jedinstvenim gumama koje je Nitto izradio posebno za njega. Dodge će kupcima također isporučiti set tankih prednjih guma kako bi dodatno poboljšao performanse na stazi.

image

Modificirana Suzuki Hayabusa

YouTube Screenshot

Što se tiče konkurencije, Suzuki Hayabusa jedan je od najimpresivnijih motocikala ikada napravljenih. Rednih četiri cilindra u zapremnini od 1340 kubika proizvode okruglih 200 KS (147 kW), što ga čine jednim od najsnažnijih serijskih motocikala. Slično kao i Dodge Demon, Hayabusa je legenda za sebe, zbog čega je ova utrka ubrzanja veoma uzbudljiva. Pogledajte je u nastavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:59