DUGOOČEKIVANA UTRKA

Utrka ubrzanja dva najbrža serijska automobila na svijetu: Rimac Nevera vs Tesla Model S Plaid

S nevjerojatnim performansama kod oba automobila, razlike među njima na ulici vjerojatno nikada neće doći do izražaja
Rimac Nevera i Tesla Model S Plaid
 Rimac; Tesla

Rimčeva Nevera je ubrzo nakon službene premijere postavila temelje za buduće EV-ove visokih performansi. Prošli tjedan pisali smo o novom rekordu za serijski automobil s najboljim ubrzanjem, pri čemu je Nevera ostvarila nevjerojatnih 8,58 sekundi za četvrt milje (400 metara), te iako trenutno nema mnogo konkurenata, Tesla Model S Plaid prilično je blizu.

DragTimes je odlučio staviti dva super EV-a na ravnu liniju i provjeriti koji od njih je ipak brži. Tko još uvijek nije upućen, Neveru pokreću četiri elektromotora koji zajedno stvaraju 1915 KS (1408 kW) i šalju ih na sva četiri kotača, te 2146 kilograma tehnoloških inovacija košta oko 2 milijuna eura (15 milijuna kuna).

image
Rimac Nevera
Rimac

S druge strane, Teslin Model S s ‘Plaid‘ značkom nije toliko snažan ni skup kao Nevera, ali svejedno, brojke su mu prilično impresivne. S tri elektromotora proizvodi 1034 KS (760 kW), a od Nevere je teža za malo manje od 50 kilograma (2192 kg). Sve to košta oko milijun kuna, što znači da umjesto jedne Nevere možete kupiti skoro petnaest Plaidova.

image
Tesla Model S Plaid
Tesla

Iako Nevera nije ponovno ostvarila svoje rekordno vrijeme, pobijedila je Teslu u sve tri utrke. S druge strane, Model S Plaid pokazao se prilično impresivnim. Dok je Rimac u prosjeku četvrt milje prolazio za 8,6 sekundi pri brzini od 267 km/h, Model S Plaid je istu duljinu prošao za 9,3 sekunde pri 242 km/h. Neveri je do 96 km/h bilo potrebno 1,9 sekunde, dok je Tesli trebalo 2,08 sekunde. Pogledajte videozapis u nastavku.

S nevjerojatnim performansama i šokantnom količinom konjskih snaga i okretnog momenta kod oba automobila, razlike među njima na ulici vjerojatno nikada neće doći do izražaja. Jedno je sigurno, doba električnih superautomobila počelo se ‘zakuhavati‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 05:56