SVJETSKA PREMIJERA

Video, Foto: Bentley Mulliner Batur najsnažniji je model marke ikad i košta 2 milijuna eura

Zahvaljujući svim tehničkim promjenama, motor proizvodi 740 KS i 1000 Nm okretnog momenta

Bentley Mulliner Batur

 Bentley

U proteklih nekoliko dana Volkswagen grupa je po pitanju noviteta svojih pripadajući luksuzno/sportskih marki pokazala popriličan broj premijera.

Porsche 911 GT3 RS, Lamborghini Urus Performante i Bugatti Mistral veličanstveni je trio egzota kojem se sada pridružio i Bentley s potpuno novim modelom Mulliner Batur.

Ujedno, to je i najsnažniji model u povijesti legendarne marke. Premda električna era kuca na vrata, svi navedeni modeli zasigurno su posljednje što se će se od luksuza i sporta VW Grupe naći na tržištu s motorima s unutarnjim izgaranjem.

image

Bentley Mulliner Batur

Bentley

Novi Mulliner Batur pokreće poznati, ali obilato dorađeni 6,0-litreni W12 stroj: inženjeri su ga oplemenili novim usisom, nadograđen je većim turbopunjačima, većim međuhladnjacima i brojnim ponovnim kalibracijama ECU jedinice.

Nisu tu stali jer je motor također opremljen ispuhom od titana, koji dolazi u kompletu s 3D ispisanim završnim slojevima od titana.

image

Bentley Mulliner Batur

Bentley

Zahvaljujući svim ovim promjenama, motor proizvodi 740 KS i 1000 Nm okretnog momenta. To je 81 KS i 100 Nm više od fantastično brzog Continental GT Speeda, koji do 100 km/h stiže za 3,5 sekundi i ne staje do 335 km/h.

Više informacija o tehnici i tehnologiji zasad nije dostupno osim da je pogon na sve kotače s motorom povezan 8-stupanjskim mjenjačem s dvije spojke.

Također, Batur ima serijski upravljanje na sve kotače kao i vektoriranje zakretnog momenta te elektronički diferencijal s ograničenim proklizavanjem.

Serijski dolaze i podesiv zračni ovjes i električni aktivni sustav protiv prevrtanja, te kočioni sustav izrađen od ugljika-silicij-karbida (CSiC) koji ima čeljusti s deset klipova i diskove od 440 mm sprijeda, kao i čeljusti s četiri klipa i diskove od 410 mm straga.

image

Bentley Mulliner Batur

Bentley

Osim što je najsnažniji Bentley u povijesti, Batur je prvi model marke koji dolazi s novim, modernim dizajnom koji pokazuje stilski smjer nadolazećih električnih modela marke.

Velika maska i minimalizirana prednja svjetla pritom su najuočljiviji detalji koji se sjajno nadopunjuju s GT izduženom coupeovskom siluetom te uskim, izduženim stražnjim svjetlima.

Ovaj grandiozni "gran turismo" model vozi na naplacima od 22 cola posebnog dizajna samo za njega, dok od sportske estetike izdvajamo prednji razdjelnik, aerodinamične bočne pragove i stražnji difuzor koji može biti izrađen od karbona.

image

Bentley Mulliner Batur

Bentley

Interijer je opsežno prilagodljiv željama kupaca, a klijenti mogu naručiti sve što požele - od prirodnih vlakana do tradicionalnih drvenih obloga. Ako to nije dovoljno posebno, određene kontrole dostupne su u 3D ispisanom 18 karatnom zlatu.

image

Bentley Mulliner Batur

Bentley

Proizvodnja će biti ograničena na 18 jedinica, a cijena iznosi 2 milijuna eura. Svi primjerci su unaprijed rasprodani, a nakon što kupci konfiguriraju svoj idealni Batur, radionica Mulliner će ga ručno izrađivati ​​nekoliko mjeseci. Bude li sve išlo po planu, prve isporuke bi se trebale dogoditi sredinom 2023. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:59