PREMIJERA

Video, foto: Ferrari je predstavio Romu Spider za uživanje u 620 KS s vjetrom u kosi

Performanse ostaju na najvišoj razini: najveća brzina iznosi 320 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h traje tek 3,4 s

Roma Spider

 Ferrari

Ferrari je na ekskluzivnom eventu u Marakešu svečano predstavio novi model Roma Spider. Premda Roma nije prvi model koji će nam pasti na pamet pri spomenu Ferrarija, ovaj luksuzno-sportski Gran Tourismo coupe itekako ima svoj krug kupaca. A oni su tražili otvorenu cabrio verziju - i upravo su je dobili.

Ovako Ferrari zamišlja povratak "dolce vite", poznatog slatkog talijanskog stila života iz 1950-ih i 1960-ih, koje su usput rečeno iznjedrile ne samo Ferrarijeve najbolje i najcjenjenije modele, već kompletne auto industrije Apeninskog poluotoka.

image

Roma Spider

Ferrari

Sada je taj stil interpretiran u moderno ruho Ferrarija Rome Spider, a što to ima ljepše od krstarenja u otvorenom Ferrariju uz obalu Amalfi s vjetrom u kosi bilo prije 70 godina, ili danas?

Nova Roma Spider odaje počast upravo tom vremenu kao i cijenjenim precima i zapravo, nakon čak 75 godina stanke Ferrari sada napokon predstavlja luksuzno-sportski otvoreni GT s motorom sprijeda i platnenim krovom, kakav nije bio u ponudi još od kultnog modela 365 GTS4 (Portofino M je dvosjed coupe/cabrio s metalnim sklopivim krovom i broj manji model).

image

Roma Spider

Ferrari

Na prezentaciji je novitet opisan kao "suvremeni Spider stvoren za uživanje u talijanskom stilu života", a tehnički je Roma Spider izvedena iz coupe verzije i stiže s brojnim inovacijama koje vožnju bez krova čine ugodnijom.

Elegancija i stil su prvi pojmovi koji vam padaju na pamet kada pogledate automobil što i ne čudi jer se šef dizajna Ferrarija Flavio Manzoni itekako potrudio oko izgleda i proporcija, kako bi otvorena Roma objedinila suvremeni dizajn s klasičnim elementima - duga hauba/prostor za dvoje/kratki zadak, u privlačnom obliku.

image

Roma Spider

Ferrari

Zahvaljujući mekanom, a ne tvrdom krovu kao kod Portofina M, masa je porasla za tek 84 kg u odnosu na coupe varijantu, a pritom krov nestaje iza dva sjedala za 13,5 sekundi do brzine od 60 km/h.

Kad je krov sklopljen obujam prtljažnika raspolaže s 255 litara, zbog smještaja iza stražnjih teoretskih sjedala promijenjena je geometrija stražnjeg pomičnog spojlera (koji može zauzeti tri položaja ovisno o uvjetima vožnje i brzini), a ugrađen je i automatski deflektor koji vozač može aktivirati dok je Roma Spider u pokretu, kako bi se smanjila turbulencija u kabini.

image

Roma Spider

Ferrari

Profinjeni moderni Interijeri naslijeđen je od Rome coupe, a tu su digitalni instrumenti i središnji zaslon od 8,8 inča (s bežičnom kompatibilnošću za Apple CarPlay i Android Auto), putem kojeg se dodirom upravlja funkcijama za zabavu i kontrolu klime. Na zahtjev je dostupan i treći zaslon ispred suvozača koji projicira glavne informacije o vožnji.

Ispod prednjeg poklopca Rome Spider nalazi se 3,9-litreni V8 twin-turbo benzinac koji raspolaže sa 620 KS i 760 Nm, a 80 posto najvećeg okretnog momenta dostupno je već od 1900/min.

image

Roma Spider

Ferrari

Motor je sada kombiniran s 8-stupanjskim mjenjačem s dvije spojke poznatim iz modela SF90 Stradale. Osigurani su trenutni odziv i fine izmjene kroz sve stupnjeve prijenosa zahvaljujući tehnologiji Variable Boost Management, Ferrarijevog softvera koji "traži" idealan okretni moment u skladu s najpovoljnijim stupnjem prijenosa kako bi se u svim režimima dobio najbolji potisak motora s pažnjom na potrošnju. Performanse ostaju na najvišoj razini: najveća brzina iznosi 320 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h traje tek 3,4 sekunde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:37