PREMIJERA

Video/foto: Novi plemeniti XXL SUV Lexus LX 600 cilja na kupce Mercedesa GLS i BMW-a X7

Treća generacija bit će zamijenjena novim LX-om, koji donosi poboljšanja na svim područjima, počevši od same platforme...
Lexus LX
 Lexus

Konačno, nakon čak 14 godina na tržištu, Lexus je odlučio umiroviti treću generaciju svog LX SUV-a. Odlazni model bit će zamijenjen novim modelom LX 600, koji donosi poboljšanja na svim područjima, počevši od same platforme koja je od prethodne lakša za čak 200 kilograma.

image
2022 Lexus LX 600
Lexus

Riječ je o istoj platformi TNGA-F koju koristi i nova Toyota Land Cruiser, koja se neće prodavati u Zapadnoj Europi i SAD-u. Što se tiče dizajna, ne možemo reći da smo očekivali više – bočni profil koji označava 'LX' u velikoj je mjeri sličan Land Cruiseru. Međutim, LX 600 ima nešto drugačije četvrto staklo i stražnji stup. Sprijeda dominira masivna rešetka dok je sprijeda glavna promjena široka LED svjetlosna traka, uz izdašniju upotrebu kroma po cijeloj vanjštini.

image
2022 Lexus LX 600
Lexus

Unutrašnjost dobiva neke velike promjene poput Lexusovog prvog dvostruko-postavljenog zaslona osjetljivog na dodir. Gornji zaslon velik je 12,3-inča i prikazuje navigacijske i audio kontrole, kao i detalje o off-road sustavu. Donji zaslon od sedam inča omogućuje brzi pristup klimatskim postavkama.

image
2022 Lexus LX 600
Lexus

LX po prvi puta dobiva Ultra Luxury ocjenu s rasporedom četiri sjedala i neovisnim stražnjim sjedalima koja se mogu nagnuti do 48 stupnjeva zbog veće udobnosti. Čak se i suvozačevo sjedalo može preklopiti pritiskom tipke zbog većeg prostora za noge i do 110 centimetara. Iza prednjeg sjedala smješten je podesivi naslon za noge.

image
2022 Lexus LX 600
Lexus

Tu su i druge dodatne pogodnosti, poput gornjih stropnih otvora, svjetla za čitanje i infotainment sustava na stražnjim sjedalima o obliku standardne opreme. Najbolja izvedba dobiva i suncobrane na bočnim prozorima, te udobna sjedala sa zakrivljenim naslonima za glavu i jastucima.

image
2022 Lexus LX 600
Lexus

Po prvi puta LX će biti dostupan i u F Sport razini opreme, koja dolazi s 22-inčnim aluminijskim naplatcima. Međutim, nije riječ o samo vizualnom paketu opreme jer F Sport dobiva i Torsenov diferencijal s ograničenim proklizavanjem za bolju vuču. Tu je i opcija podešavanja prednjih i stražnjih amortizera te stražnji stabilizator, različite postavke za promjenjivi ovjes te električni servo upravljač.

image
2022 Lexus LX 600
Lexus

5,7-litreni atmosferski V8 odlaznog modela zamijenjen je 3,5-litrenim V6 s dva turbopunjača kojeg koristi i najnoviji Land Cruiser. Isti je sposoban za 415 KS i 650 Nm okretnog momenta. Snaga se prenosi putem desetstupanjskog automatika. Kao i sva tri prethodnika, najnoviji Lexus LX ima 'zlatni omjer' međuosovinskog razmaka od 285 centimetara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 11:26