premijera

Video, foto: Ovo je novi Mercedes-AMG GT još atraktivniji, praktičniji i s 585 KS ispod poklopca

AMG-ov vodeći sportski automobil dolazi u dvije varijante snage te isključivo s pogonom na sve kotače

Mercedes-AMG GT

 Mercedes

Mercedes je pokazao dugo iščekivanu drugu generaciju svog sportskog coupea AMG GT na Tjednu automobila u Montereyu. Suparnik iz Affalterbacha Porscheu 911 primijenio je evolucijski pristup dizajnu, ali donosi i poboljšanu udobnost i praktičnost s rasporedom sjedenja 2+2.

Novi GT ostaje odmah prepoznatljiv iako je svaki dio karoserije nov i unaprijeđen. Prednjim krajem dominira rešetka hladnjaka "Panamericana" sa sjajnim crnim produžetkom ispod nje.

image

Mercedes-AMG GT

Mercedes

Prednja svjetla su "mekše" oblikovana dok su uska stražnja svjetla sada spojena ukrasnim dijelom ispod aktivnog stražnjeg spojlera. Model standardno dolazi na kotačima od 20 inča, ali je dostupan i s opcijskim aluminijskim naplatcima od 21 inča.

Naglašeni bokovi izgledaju još šire, a dojam je i da su proporcije sada uravnoteženije. To se pripisuje činjenici da je novi AMG GT duži za 182 mm (sada 4,728 mm), s međuosovinskim razmakom od 2,700 mm (+ 70 mm). Nova generacija također je 45 mm šira i 66 mm viša u usporedbi s prethodnikom.

image

Mercedes-AMG GT

Mercedes

Unatoč poznatom izgledu i proporcijama, AMG GT temelji se na novoj arhitekturi izrađenoj od aluminija, čelika, magnezija i kompozitnih vlakana te omogućuje dodatni prostor za raspored 2+2 i veći prtljažnik.

U kabini, u središtu kokpita dominira 11,9-inčni infotainment zaslon prenesena iz SL-a, dok su tu i poznati 12,3-inčnim digitalni instrumenti. Upravljač AMG Performance i školjkasta sjedala s integriranim naslonima za glavu koji su dodatno ventilirani stvaraju luksuznu, ali ipak sportsku atmosferu. Prostor straga izgleda prilično skučeno kao u većini 2+2 modela, pri čemu su stražnja sjedala prikladna za djecu ili osobe visoke do 1,5 metara. Kapacitet prtljažnika kreće se između 321 litara do 675 litara što ga čini pogodnim i za dulja putovanja s više prtljage.

image

Mercedes-AMG GT

Mercedes

Biturbo 4,0-litreni V8 motor je dorađen, dobio je više snage i okretnog momenta, a istovremeno je kompatibilan s Euro 7 propisima o emisijama. Prilikom lansiranja, model će biti dostupan u dvije varijante V8 pogona.

Početni model 55 ima 476 KS i 700 Nm najvećeg okretnog momenta koji omogućuje ubrzanje 0-100 km/h za 3,9 sekundi i najvišu brzinom od 295 km/h. Snažniji GT 63 postiže 585 KS i 800 Nm najvećeg okretnog momenta, ubrzava od 0-100 km/h za 3,2 sekunde i dostiže maksimalnu brzinu od 315 km /h. Još nije poznato hoće li AMG ponuditi manju varijantu 43 s turbo četverocilindrašem kao u SL-u, ali je najavljen još snažniji plug-in hibrid GT E Performance.

image

Mercedes-AMG GT

Mercedes

Novi model je dostupan isključivo s 9-stupanjskim AMG Speedshift automatskim mjenjačem koji je sada postavljen iza motora i za razliku od svog prethodnika sa stražnjim pogonom, GT sada standardno dolazi s potpuno varijabilnim AMG Performance 4MATIC+ sustavom pogona na sve kotače.

Standardni komplet također uključuje tehničke dodatke poput AMG Active Ride Control ovjesa s aktivnom stabilizacijom prevrtanja, elektronički kontroliranim stražnjim zaključavanjem diferencijala, aktivnim upravljanjem stražnje osovine i aktivnom aerodinamikom.

image

Mercedes-AMG GT

Mercedes

Cijene još nisu poznate no sigurno će bit će skuplji od SL roadstera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 00:41