ZLOGLASNI SPA

Video: Loš dan na stazi, gotovo totaliziran povijesni Porsche 962C vrijedan 7,8 milijuna kuna!

Naime, 962C je na ‘zloglasnoj stazi‘ prošao šikane i približavao se ciljnoj liniji, nakon čega je vozač u trenutku izgubio kontrolu
Porsche 962C
 YouTube Screenshot

Videozapis koji prikazuje sudar klasičnog Porschea 962C na trkaćoj stazi Spa-Francorchamps šokantan je iz dva razloga. Prvi se tiče količine štete koju je ovaj kultni trkaći automobil pretrpio s obzirom na njegovu brzinu pri udaru, a drugi razlog je činjenica da vozač, na sreću, nije dobio teže ozljede.

image
Porsche 962C
YouTube Screenshot

Videozapis je objavio YouTube kanal Auto Addiction, bez napomene o konkretnom vremenu kada se to dogodilo, ni događaju o kojem je bilo riječ. Naime, 962C je na 'zloglasnoj stazi' prošao šikane i približavao se ciljnoj liniji, nakon čega je vozač u trenutku izgubio kontrolu nad automobilom i zabio se prednjim krajem u zid.

Udarac je u potpunosti uništio prednju stranu Porschea, a tome svjedoči čak i zvuk pucanja karoserije, pri čemu su čak i vrata pukla. Na svu sreću, ni jedan drugi automobil nije bio blizu 'nesretnog' 962C-a u trenutku nesreća. Nakon svega možemo vidjeti kako se automobil ukrcava na kamion. Koliko možemo zaključiti, čini se kako je vozač pri maloj brzini dodao previše gasa – čak možemo i čuti kako motor iznenada dobiva više okretaja.

image
Porsche 962C
YouTube Screenshot

Iako se sve čini usporeno, razlog tomu je što je snimatelj dosta udaljen od staze zbog sigurnosnih razloga. Jasno je kako ovo nije nesreća pri brzini kakve se inače događaju na trkaćim stazama, ali bilo kako bilo, riječ je o prilično silovitom udarcu.

Porsche 962 je razvijen u ranim osamdesetima, a počeo se utrkivati 1984. godine. U velikoj mjeri temelji se na trkaćem 956, iako ima duži nos i integrirani čelični kavez iz sigurnosnih razloga. Legendarni trkač Stefan Bellof 1985. godine tijekom utrke poginuo u 962C-u, i to na istoj stazi o kojoj danas pišemo, dvije godine nakon što je na Nürburgringu postavio rekord 956C-om.

image
Stefan Bellof, Porsche 962
CAR Magazine

Ne znamo što će biti s ovim 962C-om, koji je procijenjen na 1,2 milijuna američkih dolara (7,8 milijuna kuna). Zamislivo je da bi se nos mogao obnoviti, posebice kad u obzir uzmemo činjenicu da je, između 1984. i 1991. godine, proizveden samo 91 primjerak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2022 09:12