koji je brži?

Video: Može li nova Toyota GR Yaris pobijediti snažniji Mitsubishi EVO VII star 20 godina?

Video otkriva kako se moderni cestovni auto s relijaškom DNA nosi s automobilom iz jedne od zlatnih godina WRC-a

Mitsubishi Lancer EVO VII i Toyota GR Yaris

 YouTube Screenshot

Kada je Toyota predstavila GR Yaris, hvaljen je kao moderni reli automobil za cestu. Kako se onda on nosi s reli automobilom za cestu iz jedne od zlatnih godina WRC-a? Kanal Fifth Gear ga je odlučio izvesti na trkaću stazu kako bi provjerili kako se mlađi nosi protiv "old-school" Mitsubishija Lancera EVO-a sedme generacije.

image

Mitsubishi Lancer EVO VII

YouTube Screenshot

Fifth Gear navodi da Lancer s pogonom na sve kotače još uvijek izgleda dobro za svoje godine. Unatoč tome što je dosta stariji od Toyote, proizvodi više snage i ne teži mnogo više, iako je znatno dulji. S druge strane, Yarisov 1,6-litreni trocilindrični motor proizvodi 272 KS (200 kW), a Lancerov 2,0-litreni četverocilindrični turbo motor ga nadmašuje s 309 KS (227 kW).

I premda EVO VII teži malo više (1360 kg naspram 1310 kg), to više nego nadoknađuje s tom dodatnom snagom. Yaris daje 198 KS po toni, dok EVO VII daje sjajnih 227 KS po toni.

image

Toyota GR Yaris

YouTube Screenshot

Ipak, Toyota GR Yaris ima 20 godina tehnoloških inovacija koje su uložene u njega. To uključuje bolje kočenje, moderniji sustav pogona na sve kotače, bolju tehnologiju guma i još mnogo toga. Da ne spominjemo, također isporučuje 360 Nm okretnog momenta u usporedbi s Mitsubishijevih 309 Nm.

Dakle, iako je GR Yaris manji, proizvodi manje konjskih snaga i ima jedan cilindar manje, ima nekih važnih prednosti. Sve to sugerira jednu jako poštenu borbu, koja se ipak nije dogodila. Yaris je lako pobijedio svog pretka za 1,4 sekundu na vrlo kratkoj stazi.

“EVO je još uvijek vrlo brz automobil i jako ga je zabavno voziti, ali jednostavno se ne može mjeriti sa zadivljujućom ravnotežom male Toyote, mega kočenjem i super prianjanjem", rekao je voditelj Fifth Geara, Jason Plato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2023 21:13