PLAN JE OD 2026.

Video: Novi auti bit će opremljeni senzorima za detekciju alkohola. Evo kako to funkcionira

Grupa proizvođača automobila svoje partnerstvo naziva programom "Driver Alcohol Detection System for Safety"

Senzor za detekciju alkohola

 YouTube Screenshot

U SAD se radi na zakonu koji će zahtijevati da nova vozila uključuju kontroverznu sigurnosnu značajku - senzore daha ili dodira koji mogu otkriti je li vozač pod utjecajem alkohola o čemu smo već više puta pisali.

Sada se stvari aktualiziraju i nova tehnologija bi, s namjerom da ceste učine sigurnijima, vozilo trebala učinila neupravljivim ako se otkrije razina alkohola u krvi iznad 0,08 posto. Razvoj je već u tijeku.

Prema podacima Nacionalne uprave za sigurnost u prometu na autocestama SAD-a, više od 10.000 osoba poginulo je u nesrećama u kojima je sudjelovao alkoholiziran vozač u 2019. godini.

To čini gotovo 30 posto svih smrtnih slučajeva u prometu. Grupa proizvođača automobila svoje partnerstvo naziva programom "Driver Alcohol Detection System for Safety" i radi na brojnim mogućim rješenjima, uključujući senzore daha i dodira koji koriste infracrveno svjetlo.

To bi sigurno umanjilo broj incidenata vožnje u pijanom stanju, nesreća i uhićenja diljem SAD-a. Ove godine, tvrtka za sigurnosnu tehnologiju za kamione Schneider, planira provesti ispitivanje trenutnog DADSS sustava za detekciju alkohola u vozilu. "Nova tehnologija bi pasivno pratila ponašanje vozača motornog vozila kako bi se točno utvrdilo može li taj vozač upravljati vozilom". Senzori dodira zasigurno bi mnogima bili manje nametljivi u usporedbi s alkotestom.

Tehnologija bi mogla biti potrebna u svakom novom automobilu počevši od 2026. godine i samo je jedna od mnogih novih tehnologija koje NHTSA razmatra za buduće mandate. Druga je inteligentna pomoć pri brzini koja zvuči znatno više nametljivom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:52