zaokret ka istoku

Video: Ovo je novi Moskvič 3! U suradnju i proizvodnju modernog crossovera uključeni Kinezi

Rusko-kineski posao službeno nije potvrđen. Nakon ceremonije u nekadašnjoj tvornici Renaulta krenula proizvodnja

Moskvič 3 silazi s trake

 Facebook screenshot

Nakon dva desetljeća stanke, Rusija je u srijedu pokrenula proizvodnju marke automobila Moskvič u tvornici u blizini Moskve koju je napustio francuski proizvođač automobila Renault, s novim, moderno dizajniranim modelom kineskih korijena koji jedva podsjeća na klasike iz sovjetske ere.

Dok je zadnji Moskvich bio klasična trovolumenska limuzina ili hatchback, Moskvich 3 je crossover pokretan 1,5-litrenim benzinskim motorom, na izbor dolaze ručni ili CVT mjenjač, mišićavog je izgleda s velikim aluminijskim naplatcima, LED svjetlima i velikim središnjim ekranom osjetljivim na dodir.

Zapravo, automobil izgleda identično kompaktnom crossoveru Sehol X4 koji proizvodi kineski JAC, također poznatom kao JAC JS4. Najavljena je i električna verzija od 2025. godine.

Voditelj projekta Maksim Klijušin rekao je za Reuters da su korišteni JAC-ov dizajn, inženjering i platforma, s dijelovima isporučenim iz Kine, a vozila prikazana na predstavljanju prikazuju brojne JAC naljepnice s kodovima dijelova. Dakle, može se reći da je novi Moskvič 3 zapravo JAC JS4 koji se sklapa u Rusiji.

Međutim, Maksim Klijušin je odbio je potvrditi da je kineska tvrtka partner Moskviča.

"Imamo (ruskog proizvođača kamiona) Kamaz kao vanjskog partnera i imamo partnera iz druge države s kojim radimo", rekao je. "Ne imenujemo tog partnera."

Klijušin je rekao da će automobil imati sustav protiv blokiranja kotača (ABS), jednu od značajki koje je ruski Avtovaz bio prisiljen ukloniti iz modela Lada zbog zapadnih trgovinskih sankcija uvedenih kao odgovor na vojnu kampanju Moskve u Ukrajini.

Renault je svoj većinski udio u Avtovazu u svibnju prodao ruskoj državi za navodno samo jednu rublju, ali uz šestogodišnju opciju otkupa. Prodao je svoju tvornicu, sada preimenovanu u Moskovsku tvornicu automobila Moskvič, za još jednu rublju.

Sa samo 600 vozila predviđenih za proizvodnju ove godine, novi automobil vjerojatno neće promijeniti sumorne izglede za širu industriju u zemlji, čija bi godišnja prodaja mogla završiti godinu ispod 1 milijuna po prvi put u modernoj povijesti Rusije.

Vladin krajnji cilj proizvodnje 100.000 prikjeraka Moskviča godišnje, od kojih će neka biti električna, daleko je ispod prosjeka industrije za tvornicu automobila od 200.000 do 300.000. Primjerice, Tesla tjedno proizvede 22.000 automobila u svojoj tvornici u Šangaju.

image

JAC JS4

JAC

"Prvi automobili Moskvich sići će s proizvodne trake u prosincu 2022.", stoji u priopćenju Kamaza.

Zapadne sankcije zbog vojne kampanje Moskve u Ukrajini ne samo da su spriječile pristup stranim proizvedenim komponentama, već su pomogle i istjerivanju stranih proizvođača. Kamaz i vlada uspostavili su nove opskrbne lance, ali nisu otkrili detalje.

"Zadatak za blisku budućnost je uspostaviti procese montaže uz uključivanje lokalnih dobavljača do kraja 2023.", rekao je ministar industrije i trgovine Denis Manturov u izjavi.

Ministarstvo je priopćilo kako bi pokretanje proizvodnje u punom opsegu omogućilo posao za još oko 40.000 ljudi. Automobil ide u prodaju u Rusiji sljedeći mjesec, dodaje se, iako cijena tek treba biti objavljena. Predsjednik Vladimir Putin prošlog je tjedna pozvao proizvođače automobila da zadrže niske cijene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 20:56