DRVENA VW IKONA

Video: Pogledajte kako je majstor svog zanata od drveta izradio kultni Volkswagen kombi

Drvena kreacija još je jedno epsko djelo Woodworking Art kanala na YouTubeu, a kao i inače, fokus je na detaljima
Drveni VW Type 2
 YouTube Screenshot

Malo vozila na svijetu nose toliko ikoničan status kao klasični Volkswagenovi minibusevi, točnije Type 1 i Type 2. Sada je Type 2 ovjekovječen na veličanstven način – kao drvena replika kultnog kamioneta iz 1976. godine.

Drvena kreacija još je jedno epsko djelo Woodworking Art kanala na YouTubeu, a kao i inače, fokus je na detaljima. Ovdje mislimo na sitne otvore na poznatom licu Type-a 2 do ručno isklesanih brava na vratima u male ručke na vratima. Kao što možemo vidjeti u videozapisu, projekt je počeo jednim drvenim blokom i dijagramom vozila.

image
Drveni VW Type 2
YouTube Screenshot

Videozapis je prilično kratak, te njime možemo dobiti samo mali uvid na vrijeme i talent potrebne za ovaj ručno izrezbareni model. Iako su za izrezivanja prostora unutrašnjosti korišteni električni alati, većina posla obavljena je čekićem i dlijetom različitih veličina. Takav trud i pažnju teško je prikazati osmominutnim videozapisom.

Primjerice, na 1:38 minuta možemo vidjeti kako se na ravnoj 'karoseriji' izrezuje blatobran Type-a 2. Iako se u početku može učiniti kako je njihova namjena da budu vodiči za lijepljenje branika, to nije tako. Umjesto toga, drvo oko njih se uklanja, i pritom mislimo na cijelu stranu. To se ponavlja i s druge strane, zbog čega branici u konačnici izgledaju kao dio tijela, a ne zasebni element. Pomisao na to koliko je samo taj proces trajao je u isti trenutak jeziva i zadivljujuća.

image
Drveni VW Type 2
YouTube Screenshot

Kao i prethodne drvene kreacija Woodworking Art-a, kotači se okreću i smješteni su na funkcionalni ovjes. Vrata se mogu otvoriti, a bočne strane i vrata prtljažnika su preklopljive. Straga je čak i detaljno izrezbareni zrakom hlađeni motor od vlastitog komada drveta. Prema opisu videozapisa, ovaj Type 2 izrađen je za prijatelja. Nadamo se da je on zadivljen, jer mi jesmo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:11