ENORMNA CIJENA

Video: Popularni “Lik iz crtića” postao najskuplji ikad prodani novi Porsche 911

Iako se očekivalo da će automobil postići bitno bolju cijenu od originalnog 911, nitko nije očekivao 3,6 milijuna dolara

911 Sally Special

 Porsche

Porsche je za ovogodišnji Monterey Car Week napravio unikatni 911 Sally Special inspiriran likom iz crtića “Cars”. Kako je i najavljeno automobil je nakon izlaganja prodan na aukciji RM Sothebyja, a sav prihod je išao u dobrotvorne svrhe. Iako se očekivalo da će automobil postići mnogo bolju cijenu od originalnog 911, nitko nije očekivao da će netko za njega izdvojiti čak 3,6 milijuna dolara.

image

911 Sally Special

Porsche

Sally Special je izrađen u suradnji Porscha i animacijskog diva Pixara, a ovim je postao najskuplji novi Porsche u povijesti. Kako bi auto što više nalikovao autiću iz crtića, Porsche ga je obojao u specijalnu boju koju su nazvali Sally Blue Metallic. Ispod pomičnog stražnjeg spojlera automobil ima skrivenu tetovažu kakvu ima i originalna Sally. Tu su i specijalni naplatci koji izgledaju kao oni s generacije 996 Porschea 911, a na poklopcima ventila je logo crtića.

U unutrašnjosti se najviše ističu pločica s crtežom Sally i serijskim brojem 1/1, a tu su oznake “Sally Carrera” te logo crtića Cars. Umjesto natpisa “drive mode” na tipki koja se nalazi na volanu piše “Kachow! Mode”, što je izraz koji koristi glavni lik crtića Lightning McQueen. Motor nije mijenjan te razvija 480 KS što je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za samo 3,9 sekundi.

Glumica Bonnie Hunt, koja je u crtiću posudila glas Sally Carreri prisustvovala je aukciji, kao i producent i kreator ovog crtanog lika Bob Pauley. Hunt je tom prilikom izjavila: “Kakva noć i kakav rezultat. Divno je vidjeti kako automobil koji je inspiriran mojim likom iz crtića radi tako dobru stvar. Voljela sam glumiti Sally zadnjih 16 godina i ona ima posebno mjesto u mojem srcu.”

Anonimni kupac je osim automobila dobio i unikatni Porsche Design sat s detaljima u Sally Blue Metallic boji, knjigu u kojoj je prikazan proces dizajna ovog automobila, ceradu za auto u obliku originalne Sally te dodatni set guma s unikatnim držačem za njih.

image

911 Sally Special

Porsche

Porsche će zarađeni novac podijeliti između dvije dobrotvorne organizacije: Girls Inc. koja pomaže mladim djevojkama i USA for UNHCR, agenciji koja pomaže gotovo 6,2 milijuna Ukrajinskih izbjeglica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:40