GARAGE 54

Video: Rusi napravili eksperiment. Evo zašto previše ulja u motoru može biti opasno

Novi video s legendarnog ruskog YouTube kanala Garage 54 pokazuje što se događa s tekućinom unutar prepunjenog motora

Motor s previše ulja

Motori s unutarnjim izgaranjem zahtijevaju ulje za podmazivanje i hlađenje. Manjak ulja može imati katastrofalne posljednice za motor, ali što se događa ako ulijete previše ulja? Nekoliko dodatnih kapi neće otopiti radilicu, ali dodavanje tri ili četiri puta veće količine od preporučene može dovesti do ozbiljnih problema, uključujući smanjenje učinkovitosti maziva. Novi video s legendarnog ruskog YouTube kanala Garage 54 pokazuje što se događa s tekućinom unutar prepunjenog motora zahvaljujući prozirnom bloku motora i karteru kojeg su snalažljivi rusi ugradili na motor.

Ovaj eksperiment je prikazao da dvostruka preporučena količina ulja u motoru ne uzrokuje neke probleme. No kada su u motor stavili još ulja nastali su problemi. Kada je količina ulja postala tolika da je ono došlo u dodir s radilicom. Radilica uronjena u ulje podiže ga i izbacuje ulje u blok motora, koji ne može ispravno odzračiti plinove radilice, pretvarajući ulje u ljepljiv, mliječnobijeli talog koji ne podmazuje niti ne hladi.

image

Motor s previše ulja

Dodavanje više ulja rezultira s još više pjene i mjehurića, a na kraju, u motoru ima toliko ulja da iscuri iz ventilacijske cijevi kućišta radilice, a tekućina se nastavlja pretvarati u pjenu koja se zatim usisava u uljnu pumpu što ulje čini potpuno beskorisnim za njegovu prvotnu zadaću.

image

Motor s previše ulja

Prekomjerno punjenje motora uljem moglo bi uzrokovati pad tlaka, zbog čega podmazivanje određenih komponenti ne radi. Uz previše ulja klinovi i ležajevi bi se istrošili, proširili i otkazali zbog povećanog trenja između komponenti. Višak ulja također može spriječiti pravilno hlađenje tekućine dok cirkulira kroz motor, dopuštajući nakupljanje viška topline. Ulje je vitalno s razlogom, stoga se uvijek držite propisane količine između minimuma i maksimuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:38