strujna moć na ledu

Video: Škoda Enyaq RS iV postavila dva Guinnessova svjetska rekord za drift po ledu od 7,351 km

Rekordi su postavljeni na zamrznutom jezeru u blizini grada Östersund, u Švedskoj, 19. siječnja 2023. u 11:05

Škoda rekord

 Škoda

U sklopu adrenalinskog događaja Škoda 4X4 Winter Experience u Švedskoj svjedočili smo postavljanju dva službena svjetska rekorda. Automobilski novinar Richard Meaden, naime, srušio je Guinnessov svjetskog rekorda za ‘Najduži kontinuirani drift vozila po ledu’, nakon što je prevalio 7,351 kilometra za volanom električnog SUV-a Škode Enyaq RS iV.

S istim automobilom, marka Škoda također je postavila Guinnessov svjetskog rekorda za ‘Najduži kontinuirani drift vozila po ledu za električna vozila’.

Meaden je vozio na kružnoj stazi opsega 188,496 metra na zaleđenom jezeru Stortjärnen u blizini grada Östersund, u Švedskoj, u četvrtak 19. siječnja 2023.

Prvi rekord kojega je Škoda oborila na jezeru Stortjärnen jest onaj za najduži kontinuirani drift vozila po ledu. Vozeći nedavno predstavljeni SUV model marke Škoda, Enyaq RS iV, Richard Meaden postavio je novi službeno potvrđeni rekord zadržavanjem kontroliranog drifta vozila po ledu dulje od 15 minuta i 7,351 km. Meadenov drift oborio je prethodni rekord od 6,231 km, postavljen u Kini 2022. godine. Obaranjem prvog rekorda, Meaden i SUV marke Škoda, Enyaq RS iV, postavili su i drugi rekord za ‘Najduži kontinuirani drift vozila po ledu (za električna vozila)’.

image

Škoda rekord

Škoda

U prisutnosti suca Guinnessovih svjetskih rekorda i međunarodnog suca za drift, Davida Kalasa kao svjedoka, Škoda je četvrtog dana na lokaciji nakon brojnih probnih vožnji s različitim kombinacijama guma postavila rekord za marku. Kako bi se postigao savršeni drift, ukupno je uloženo 18 driftova tijekom pet dana pri temperaturama ispod ništice.

Enyaq RS iV izdržao je u zahtjevnim uvjetima i napravio 39 krugova tijekom 15 minuta i 58 sekundi svoje rekordne vožnje. Postigao je najveću brzinu od 48,69 km/h te se kretao najmanjom brzinom od 31,64 km/h.

Za postavljanje rekorda korišten je potpuno serijski primjerak s aluminijskim naplacima od 20 cola. Na prednje su naplatke bile postavljene Michelin däckproffsenove ‘čavlerice’ dimenzija 245/35-R20 sa 600 klinova od 5 mm, omogućujući još bolju trakciju i upravljanje na zamrznutoj površini bez prianjanja. Nokian Hakkapelitta gume dimenzija 255/45-R20 postavljene straga imale su 300 klinova od 2 mm po površini gume. Ova se kombinacija pokazala idealnom na 40 cm debeloj ledenoj površini.

Meaden je komentirao svoj trijumf: "Ponovno biti za upravljačem još jednog Škoda modela koji obara rekorde prilično je posebno, od slane ravnice Bonneville Salt Flats u SAD-u do zaleđenog jezera u Skandinaviji, dva različita rekorda u dva vrlo različita vozila. Nevjerojatno sam ponosan što sam ponovno dio tima koji obara rekorde nakon 12 godina. Tko bi rekao da ćemo ovdje voziti električno vozilo na ledu? To pokazuje koliko se automobilski svijet mijenja i koliko je uzbudljiv.”

Inače, model Enyaq RS iV ima sportski ovjes spušten za 15 mm sprijeda i 10 mm straga, naspram serijskog modela Enyaq iV. Nadalje, progresivni upravljač i odabir profila vožnje kao i opcijska adaptivna regulacija voznog postroja za adaptivni sustav amortizacije omogućuju još bolju trakciju. Ostala poboljšanja uključuju karakteristične RS sportske branike, sjajne crne detalje u unutrašnjosti, kao i sportska sjedala s crnim kožnim presvlakama, a kožom su presvučeni i kolo upravljača i instrumentna ploča.

SUV model Enyaq RS iV drugi je potpuno električni model marke Škoda kojega krasi RS značka, a razvija 300 KS te ima ubrzanje od 0 do 100 km/h u samo 6,5 sekundi uz pomoć baterije od 82 kWh (77 kWh neto) i dva elektromotora. S po jednim na svakoj osovini, model Enyaq RS iV ostvaruje okretni moment od 460 Nm, uz trenutačno ubrzanje i snažne performanse. Vozilo je moguće brzo puniti pri snazi od 135 kW, što znači da je stanje napunjenosti od 80 posto moguće postići za samo 36 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2023 19:01