ZANIMLJIVA USPOREDBA

Video: ‘Tvorničke‘ ili zamjenske gume? Isti proizvođač, ista vrsta, ali vrlo različiti rezultati!

Novi BMW M3 iz tvornice dolazi s Michelin Pilot Sport 4S gumama, ali ako ih tražite u lokalnoj autotrgovini, to nisu iste gume
Usporedba zamjenske i originalne gume
 YouTube Screenshot/Tyre Reviews

Proizvođači automobila, zajedno s kompanijama za gume, ulažu goleme količine resursa u razvoj guma za određene modele. Jonathan Benson s YouTube kanala Tyre Reviews, provjerio je postoji li razlika između originalnih guma iz prve ugradnje i zamjenskih iste marke i vrste.

image
Janathan Benson, Tyre Reviews
YouTube Screenshot/Tyre Reviews

Novi BMW M3 iz tvornice dolazi s vrhunskim Michelin Pilot Sport 4S gumama, ali ako ih tražite u lokalnoj autotrgovini, to nisu gume koje ćete dobiti. Naime, Michelin je proveo više od dvije godine na razvoju posebnih 4S Michelinki za M3.

image
BMW M3, Michelin Pilot Sport 4S
YouTube Screenshot/Tyre Reviews

I ako pažljivo poglede, razlika je vidljiva, originalna guma izrađena je od četiri različita spoja, a ne dva kao što je to slučaj kod zamjenske. Uz to, prorezi na profilu su nešto veći, i krutost boka je drugačija. 'Slučajnim pogledom ne biste primjetili ništa neobično, ali mnoštvo krugova s oba kompleta guma na istom M3 pokazuju suprotno', istaknuo je Jonathan.

image
Testiranje pri suhim uvjetima
YouTube Screenshot/Tyre Reviews

Prvo je testiran zamjenski Michelinov komplet na suhoj stazi. Iako je riječ o prijanjajućoj gumi, test je otkrio jednu sitnicu – primijećena je mala neravnoteža između prednjeg i stražnjeg dijela automobila, koja je u nekim trenucima dovela i do podupravljanja, posebno u sredini zavoja.

Prelazak na originalni 4S Pilot Sport izbrisao je sve 'optužbe'. 'Neravnoteža je u potpunosti nestala, kao i prekomjerno upravljanje, a gume su se u cjelini osjećale predvidljivije', navodi Tyre Reviews. I konačno, originalne gume omogućile su i bolje vrijeme kruga, i to čak za dvije pune sekunde.

image
Testiranje pri mokrim uvjetima
YouTube Screenshot/Tyre Reviews

Na mokroj stazi, praznina između originalni i zamjenskih guma počela se smanjivati. Iako je ravnoteža bila još uvijek prisutna, prianjanje i vrijeme kruga na mokroj površini bilo je gotovo isto za dva kompleta. 'Na tipičnoj mokroj cesti, originalni Michelin 4S ponaša se približno isto kao i zamjenski', zaključio je Jonathan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:50