DAN ZA PAMĆENJE

Video: Zagrebačke ulice poput ulica Monaca, u Velikoj Gorici je grmjelo, a asfalt podrhtavao!

Karavana najekskluzivnijih automobila nakon Zagreba sutra nastavlja Hrvatskom, prvo do Opatije i potom Malog Lošinja
Supercars Owners Circle u Zagrebu
 Željko Puhovski/CROPIX

"Sad i više nikad to nećemo vidjeti" - rečenica je koju sam često čuo danas od razdraganih auto entuzijasta svih generacija... Prvo ispred hotela Esplanade i potom Hrvatskog narodnog kazališta, od kojih su neki u Zagreb stigli iz raznih dijelova Hrvatske, pa čak i iz susjedne Slovenije ili Austrije, a sve kako bi vidjeli najposebnije i najrjeđe hiperautomobile na svijetu na jednom mjestu.

Bez ikakvog pretjerivanja, automobili koji su danas prodefilirali Zagrebom, od hotela Esplanade do HNK, te potom dalje do zrakoplovne piste ZTC u Velikoj Gorici, doista su zvijeri najrjeđe vrste, a njihovi su vlasnici okupljeni u klubu Supercar Owner Circle.

Riječ je o klubu kolekcionara automobila od tek 150 članova, čime je zadržana ekskluzivnost, a koji su u Hrvatsku došli na "vikend vožnju" koja se sutra nastavlja preko Opatije s ciljem na Lošinju.

Za razliku od poznatijih relija poput Gumballa 3000, članove ovog kluba uopće ne zanima publicitet niti javno eksponiranje, a isto tako njihovi su automobil vrijedni najmanje po milijun eura, a svaki ih ima barem 60. Ludo!

Dakle, gužva koja se stvorila ispred HNK gdje su pozvani zainteresirani građani, a prema slobodnoj procjeni okupilo se dvije do tri tisuće ljudi kao bi vidjeli uživo automobile iz najekskluzivnije karavane na svijetu, bila je velika. Na trenutke bi organizatorima možda i pomalo neočekivana navala i gužva postajali nesnosni, ali su stoički sve pretrpjeli i stvari držali pod kontrolom.

A tko bi i zamjerio tim ljubiteljima automobila i znatiželjnicima. Ovakva ergela automobila doista je prava rijetkost na jednom mjestu, jer vidjeti uživo primjerice samo Rimac Neveru doživljaj je sam po sebi. Vidjeti Bugatti Chiron isto tako, a ta dva automobila uz još četrdesetak isto toliko rijetkih i ekskluzivnih Ferrarija, Koenigsegga, Bugattija, McLarena ili Paganija djeluje gotovo nadrealno. I to u Zagrebu, na ulici...

Slično je možda samo na na ulicama Monaca u vrijeme eventa Top Marques na kojem se okuplja krema proizvođača sportskih i luksuznih automobila, ali koji ih ne voze već izlažu. Kako smo ispred HNK čuli od jednog stalnog posjetitelja tog monegaškog eventa, ni tamo se ne mogu vidjeti svi ovi automobil u prometu.

Jer kolekcionarski se automobili u principu ni ne voze već se čuvaju na sigurnom, no članovi ovog kluba svoje vole i provozati. U odnosu na sve dosad viđeno i mojih 22 godine u auto novinarstvu, ako sam i pomislio da sam već sve vidio, danas sam shvatio da se varam.

Recimo modele poput Lanzante McLarena LM 25 Edition kakvih postoji 5 ili 6 primjeraka, brutalno snažni auto za stazu Pagani Huayru R, ekstremni Bugatti Chiron Pur Sport, ili pak super rijedak Lamborghini Veneno Roadster kakvih je izrađeno samo 9, nisam još vidio uživo na cesti.

A, pakleno je bilo kasnije i na pisti Zrakoplovno tehničkog centra u Velikoj Gorici gdje su ove egzote u "brišućem letu" zvukom parali zrak, kad se asfalt tresao od njihovih prolazaka pistom sve garnirano uz miris spaljenih guma, u čemu se posebno isticala naša Nevera. Sve to je podizalo adrenalin okupljenih do maksimuma...

Neki prizori zauvijek će ostati u sjećanju mnogima, jer, možete li se sjetiti jeste li ikad uopće vidjeli zajedno na startu Rimac Neveru i Ferrari F40? I to uživo? Niste na to ni pomislili priznajte, a evo, današnji je dan pokazao da je i to moguće Dan za pamćenje...

Razgovarali smo danas i s Matom Rimcem, šefom nove kompanije Bugatti-Rimac koja pokriva trenutno više od polovice prodanih hiper auta u svijetu, a koji je na neki način zaslužan što je jedna ovakva ekipa i što su ovakvi automobili stigli u Hrvatsku.

On je definitivno kroz svoj posao, utjecaj i poznanstva potvrdio status jednog on najstrastvenijih promotora Hrvatske. Vratimo se početku teksta i izjavi "sad i više nikad to nećemo vidjeti" dakle, ne mora biti točna.

Možda se članovi Supercar Owners Circlea vrate s lijepim uspomenama i možda Hrvatska postane stalno omiljeno odrediše tih autoentuzijasta koji redom voze najrjeđe, najbrže i najbolje automobile na svijetu... Sutra je novi dan, karavana kreće prema Opatiji i dalje na Lošinj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 12:25