auto klub u portugalu

Vozili smo Daciju Jogger Hybrid: Otkrivamo može li rumunjski hit uz pomoć baterija zamijeniti dizelaša

Sa 1,6-litrenim benzincem i dva elektromotora od 140 KS rumunjski crossover trošio nam je 5 do 5,5 litara, ali košta čak 29.000 eura

Dacia Jogger Hybrid 140

 Greg/DPPI

Dok se mi još oporavljamo od hladnog vala, u Portugalu je već proljeće. Sunce, 19 stupnjeva Celzijevih. Milina jedna. U portugalsku prijestolnicu Lisabon stigli smo na međunarodnu prezentaciju prvog Dacijinog hibrida – Joggera Hybrid 140.

Rumunjski obiteljski karavan s do sedam sjedala prodaje se kao halva – u manje od godine dana koliko je prošlo od početka prodaje u proljeće 2022. već je naručeno čak 94.000 crossovera na platformi CMF-B (Dacia Sandero, Renault Clio...), od čega čak dvije trećine s tvornički ugrađenom plinskom instalacijom i oznakom Eco-G 100. Rumunji sad šire ponudu motora najdulje Dacie, no umjesto dizelaša nude hibridni pogon u Joggeru Hybrid 140.

image

Dacia Jogger Hybrid 140

Greg/DPPI

I dok prva hibridna Dacia u povijesti stiže iz pogona u rumunjskom Mioveniju, sam hibridni pogon s polica je majčinskog Renaulta i već se ugrađuje u Clio e-Tech, Nissan Juke Hybrid... Riječ je o 1,6-litrenom atmosferskom benzincu sa 94 KS, elektropokretaču koji ujedno služi i kao generator i u mjenjač ugrađenom elektromotoru od 49 KS, koji struju crpi iz na mjesto rezervnog kotača ugrađene litij-ionske baterije od 1,2 kWh.

image

Dacia Jogger Hybrid 140

Greg/DPPI

Ne zauzima, dakle, mjesto u prtljažniku, koji sa svih sedam sjedala broji 160, a s pet još uvijek izdašnih 595 litara. Niti loše utječe na spremnik goriva, koji i dalje prihvati poštenih 50 litara. Rumunji obećaju 40 posto nižu potrošnju od običnog benzinskog Joggera 1.0 TCe sa 110 KS. Toliko o teoriji...

image

Dacia Jogger Hybrid 140

Greg/DPPI

A što je u praksi? Za početak, nema papučicu spojke. Maštovitim rješenjima skloni inženjeri majčinskog Renaulta, naime, benzinski i snažniji od dva elektromotora lukavo su povezali mjenjačem s četiri stupnja prijenosa prema benzincu i dva prema elektromotoru. Spojke nema. Vozač pritom može birati bira hoće li se voziti uz slabije s ručicom u položaju D ili jače regenerativno kočenje u položaju B.

image

Dacia Jogger Hybrid 140

Greg/DPPI

Pritišćemo tipku Start i ručicu automatskog mjenjača postavljamo u položaj D. Automobil kreće, ali ne čuje se baš ništa. Jogger Hybrid, naime, uvijek kreće isključivo na struju, a benzinac mu se pridružuje tek kasnije, kad brzina prijeđe 65 ili 70 km/h.

image

Dacia Jogger Hybrid 140

Greg/DPPI

Sve se pritom odvija automatski i gotovo u potpunoj tišini, a ne buči neugodno ni kad na semaforu papučicu gasa stisnete do poda i u pogon stavite svih 140 KS, pa do stotke stignete za više no pristojnih 9,8 sekundi (0,7 sekundi brže od običnog 1.0 TCe) i na autocesti pojurite do krajnjih 167 km/h (16 km/h sporije od benzinskog TCe 110).

image

Dacia Jogger Hybrid 140

Greg/DPPI

Osmijeh na lice mami i pogled na digitalnu instrumentnu ploču s podatkom o potrošnji – na 137 kilometara dugoj ruti oko Lisabona u prosjeku smo trošili od 5 do 5,5 litara, što će reći da s jednim spremnikom prelazimo oko 900 kilometara. Kao dizelaš.

image

Dacia Jogger Hybrid 140

Greg/DPPI

I još se sasvim lijepo vozi, premda je priličnih 180 kilograma teži od 1.0 TcCe. Dodatna težina se, međutim, gotovo i ne osjeća na upravljaču, niti pri prelascima preko neravnina na cesti, kao ni na oštrim kočenjima pred semaforima.

image

Dacia Jogger Hybrid 140

Greg/DPPI

S cijenom od 29.000 eura, Jogger Hybrid 140 najjeftiniji je hibrid na tržištu, serijski opremljen sa sedam sjedala i najbogatijim paketom opreme Extreme, kao i automatskim mjenjačem, u pravilu vrijednim oko 2000 eura. Nažalost, čak 7000€ je skuplji od podjednako opremljenog benzinskog Joggera 1.0 TCe sa 110 KS, pa ispada da bi da bi se isplatio trebalo prevaliti najmanje 150.000 kilometara (1.0 TCe trošio nam je 6,5 l/100 km).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:06