za volanom

Vozili smo Opel Corsu: Gradska ljubimica Hrvata sada je šarmantnija, a na struju vozi 405 kilometra

Dizelaša više nema, postojeći benzinci mogu biti i blagohibridni, a jača električna verzija od 156 KS ima doseg veći za 48 km

Opel Corsa

 Opel

Corse su od početka, od prve generacije iz 1982. duboko ušle pod kožu hrvatskih kupaca gradskih automobila, a aktualni model se 2021. ovjenčao i titulom najprodavanijeg automobila. Corsa i ove godine u Opelovoj paleti ima najviše kupaca i s obzirom na njenu važnost u portfelju marke i reputaciju koju ima među kupcima svaka vizualna i tehnološka promjena promatra se s posebnom pažnjom. Tako je i sada.

Kad je u pitanju prednji dio, redizajn je ovaj put prilično temeljito promijenio osobni opis gradskog Opela. Crna plastična maska Vizor koja napola zatvara hladnjak motora, agresivniji profil LED svjetala i ispeglane linije oba branika dovode izgled u sklad s novom paletom Opelovih modela i cjelokupnu vizuru čini efektnijom.

image

Opel Corsa

Opel

Svjetla u opciji sada imaju i samoprilagodljivu tehnologiju preciznijeg i snažnijeg bacanja snopa Intellli-Lux LED Matrix, a i stražnja mogu biti LED izvedbe. Novi detalji su i naziv modela razvučen širinom petih vrata i siva boja Grafik (doplata), kao na našim fotografijama.

Suvremeniju atmosferu zatekli smo i u unutrašnjosti, s novim uzorcima obloga sjedala i vrata, volanom s bogatijim asortimanom tipki te poboljšanjima u grafici, softveru i upravljanju dodirnim zaslonom infotainmenta, s upgradeom informacija navigacije. Moguća je i opcija glasovnog upravljanja (Hey Opel), a digitalni segment ostaje dobro zastupljen, posebno u skupljoj opremi GS Line sa 7-inčnim instrumentima i velikim 10-inčnim ekranom.

image

Opel Corsa

Opel

Najvažnije funkcije i dalje imaju fizičke kontrole (klima ispod ekrana, radio na volanu), pa upliv digitalije nije prenaglašen. Proširena lista sigurnosnih asistenata i bistrija rezolucija kamere uklapaju se u modernije okruženje, u kojem vizualno i osjetilno prevladavaju doživljaji čvrstoće i kvalitete, tipične za dobar njemački gradski auto. Međutim, prostorni komfor na stražnjem sjedalu nije baš uzoran, što je otprije poznato.

image

Opel Corsa

Opel

Za umirovljenim štedljivim Stellantisovim dizelašem 1.5 (102 KS) neki će možda i suzu pustiti, dok također Stellantisovi benzinci 1.2 (75 KS, turbo sa 100 i 130 KS) ostaju kakvi jesu, ali sada kao opciju nude i blagohibridnu verziju s 48-voltnom električnom potporom (mHEV). Corsa tako postaje prvi Opel s tom vrstom blage elektrifikacije. Benzince prate korektni ručni mjenjači s pet ili šest brzina ili jako dobar automatski s osam, ovisno o modelu.

Dobro pojačanje stiže u segmentu čistog električnog pogona (EV), snažno rastućeg na tržištu EU, gdje ove godine uzima već 15,2 posto prodajnog udjela (u Hrvatskoj 2,8 posto).

image

Opel Corsa

Opel

Postojećoj verziji (50 kWh, 136 KS, 260 Nm, domet 357 kilometara) pridružuje se kapacitetnija, long range verzija s baterijom od 51 kWh, snage 156 KS i dometa povećanog na 405 kilometara. Takva nas je u Russelsheimu i dočekala spremna za vožnju. Veća snaga nosi bonus u šest desetinski sekunde boljem ubrzanju (8,1 sekunda) i u sprezi s dobrim okretnim momentom od 260 Nm od samog starta zabavljalo nas je biti vrlo brz prilikom međuubrzanja ili kretanja s mjesta, posebno u segmentu do oko 50-60 km/h.

image

Opel Corsa

Opel

Najveća brzina od 150 km/h ista je kao u osnovnoj verziji i dovoljno je dobra i za autocestu. Međutim, najvažniji benefit nove verzije je 1,5 kWh manja prosječna potrošnja (14,2 kWh). Posljedica je skoro 50 kilometara veći deklarirani krajnji domet, što smo i sami potvrdili. U kombiniranim uvjetima prometa smirenim tempom trošili smo oko 12,5 kWh, što doista donosi doseg od oko 400 kilometara.

Ovjes pritom umješno pripitomljuje masu od 1544 kilograma, koja u normalnoj vožnji gotovo da ne dolazi do volana i električna Corsa je ugodna i podatna, bez naglašenih razlika u odnosu na benzince. Punjenje na AC punjaču od 11 kW traje malo dulje od tri sata, a na brzom DC od 100 kW, kolika je najveća snaga punjenja, sve ide puno brže – pola sata.

image

Opel Corsa

Opel

Zaključak? Obnovljena Corsa je modernija, brža i štedljivija, a šarmantniji dizajnerski elementi daju joj svježinu, koja će na pola životnog ciklusa i električnim i benzinskim verzijama dobro doći.

Ukratko

S obzirom na cijene sadašnjeg modela, može se očekivati da će redizajnirani benzinac 1.2 startati na 18.500 eura, a električna verzija na 38.000 eura. U prodaju kreće početkom 2024.

Osvježen grafički raspored elemenata svjetlosnog sklopa i natpis modela razvučen širinom petih vrata glavne su novosti stražnjeg dijela. U boljoj opremi GS Line (na fotohgrafijama) svjetla imaju LED izvedbu

Redizajn ne mijenja dosadašnje gabarite (dužina 4,06 metra, širina 1,77 i visina 1,43 metra), ali osvježene forme branika i svjetala donekle mijenjaju bočnu siluetu najprodavanijeg Opela

Redizajn ne mijenja dosadašnje gabarite (dužina 4,06 metra, širina 1,77 i visina 1,43 metra), ali osvježene forme branika i svjetala donekle mijenjaju bočnu siluetu najprodavanijeg Opela

image

Opel Corsa

Opel

Novu Corsu u električnoj verziji upoznali smo u njenom rodnom gradu Russelsheimu, gdje smo bateriju s 10 na 80 posto na brzom punjaču (100 kW) digli za pola sata

Na stražnjem sjedalu nema prostornih promjena, ali nove obloge ipak daju val svježine. Prtljažnik i dalje ima obujam 309 litara u benzinskim i 267 u električnim verzijama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:37