ostao bez rollsa

Za nekoliko sekundi: Pogledajte kako su lopovi ukrali najskuplji SUV koristeći jednostavnu metodu

Ova metoda funkcionira praktično na svim autima sa sustavom otključavanja i pokretanja bez ruku i najčešći je način krađe

Krađa Rolls-Roycea

 Youtube screenshot

Britanski Daily Mail objavio je video na kojem se vidi trenutak u kojem drska banda lopova krade Rolls-Royce Cullinan vrijedan 350.000 funti (404.500 eura) vrlo jednostavnim uređajem s kojim je potrebno nekoliko sekundi da bi se automobil otključao i pokrenuo.

Snimka nadzorne kamere smještene na kući žrtve prikazuje jednog člana bande kako drži antenu koja hvata signal s vlasnikovog originalnog ključa koji se nalazi u kući. S pomoću repetitora taj se signal nakon toga pojačava i prenosi u automobil.

Automobil je na taj način lako prevariti jer "misli" da je originalni ključ u blizini vozila i otključava ga. Ova metoda funkcionira na gotovo svim automobilima s ugrađenim sustavom otključavanja i pokretanja bez ruku i najčešći je način krađe automobila posljednjih godina.

Prema The Sunu, prijatelj vlasnika rekao je da je žrtva ove krađe bila ‘zapanjena i shrvana‘ zbog toga što je njihov luksuzni SUV ukraden doslovno ispred njegovih ulaznih vrata. Policija Essexa je izjavila da je slučaj pod istragom, ali i da nitko nije uhićen niti je ukradeni automobil pronađen.

Lopovi najčešće hvataju signal ključa iz kuće vlasnika i kradu automobile s prilaza ili iz dvorišta, no sve su češće i krađe s javnih parkirališta. Lopov se pritom mora samo približiti vlasniku koji se udaljuje s parkirališta, te uhvatiti signal koji se prenosi do repetitora koji je postavljen pokraj automobila.

Drugi lopov zatim može nesmetano ući u auto, pokrenuti ga i odvesti. Jednom kada je upaljen, automobil se neće ugasiti sve dok ga vozač sam ne isključi, što je lopovima dovoljno da se udalje daleko od mjesta krađe prije nego što vlasnik primijeti da njegovog auta nema.

Još jedna taktika koja se koristi uključuje ometanje signala za zaključavanje dok vlasnik pritišće gumb i odlazi misleći da je njihov automobil siguran. Kako bi spriječili ovakve krađe vozačima se savjetuje da ključeve drže u torbicama ili kutijama koje blokiraju signale ključa i da ih ne ostavljaju u blizini ulaznih vrata kuće. Pomaže i zamatanje ključa u aluminijsku foliju.

Automobili se često kradu po narudžbi i šalju u kontejnerima koji onemogućavaju GPS lokatore da ih lociraju dok se prijevoze u inozemstvo kako bi se tamo prodali cijeli ili rastavili za dijelove. Nevjerojatnih 130.521 automobila ukradeno je u Velikoj Britaniji tijekom prošle godine, a većina lopova je koristila tehniku s repetitorom signala.

Unatoč stalnom porastu broja ukradenih automobila u posljednje tri godine, brojke su još uvijek daleko ispod vrhunca iz 2002. godine, kada je broj krađa dosegao gotovo 307.000 tijekom jedne godine. Čak 72 posto ukradenih automobila nikada se ne pronađe, a potraživanja oštećenih vlasnika stoje industriju osiguranja procijenjenih 1,5 milijardi funti (1,73 milijarde eura) godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:26