VREMEPLOV

Gran Turismo proslavio 25. rođendan nostalgičnim videom: Pogledajte kako je sve izgledalo prije

Prije 25 godina, 23.12.1997., u Japanu je u prodaju puštena prva verzija franšize videoigara Gran Turismo

1997. Gran Turismo

 YouTube Screenshot

Prije 25 godina, točnije 23.12.1997., u Japanu je u prodaju puštena prva verzija franšize videoigara Gran Turismo. Nevjerojatna priča o uspjehu vjerojatno se nije mogla predvidjeti u to vrijeme. Ali do studenog 2022. prodaja svih Gran Turismovl naslova premašila je 90 milijuna.

Kako bi proslavili 25. godišnjicu serije, programer Polyphony Digital napravio je vrlo ugodan video koji prikazuje evoluciju trkaće igre tijekom godina. Izumitelj Gran Turisma Kazunori Yamauchi također je objavio izjavu o prekretnici na Playstation blogu.

Yamauchi je član kluba filmske produkcije od svoje 14. godine. Kad se pridružio Sonyju, prvotno je želio započeti u odjelu za filmske i slikovne proizvode. Međutim, stavljen je u odjel koji je razvio originalnu Playstation konzolu. "Ovaj posao nije ono što sam želio, ali gledajući sada unatrag, imao sam veliku sreću", napisao je u svojoj poruci.

Yamauchi, dva honorarna programera i tri inženjera započeli su razvoj naslova Gran Turismo. Danas Polyphony Digital ima tim od više od 200 ljudi, ali osnivači tima još uvijek su dio tvrtke. Nakon što se prvi Gran Turismo pojavio u Japanu, ostatak svijeta se morao strpjeti još nekoliko mjeseci. Lansiranje na tržište Europe dogodilo se 8. svibnja 1998., a četiri dana kasnije videoigra je stigla i u Sjevernu Ameriku. Naslov je postao hit i prodan je u dobrih 10,85 milijuna primjeraka diljem svijeta.

Najnovija igra u nizu je Gran Turismo 7, objavljena 4. ožujka 2022. za Playstation 4 i 5. Od tada je proizvođač podržavao naslov mjesečnim ažuriranjima koja uključuju nove automobile, staze, foto pozadine i druge značajke.

S obzirom na Yamauchijevu ranu strast prema filmskoj produkciji, trebao bi biti oduševljen što će sada stvarno postojati Gran Turismo film. Produkcija je već u tijeku, a Yamauchi je jedan od izvršnih producenata projekta. Snimanje je počelo u studenom, a premijera filma zakazana je za 11. kolovoza 2023.

Film govori istinitu priču o igraču igre Gran Turismo Jannu Mardenboroughu, koji pohađa GT akademiju i prelazi put od trkača na konzoli do profesionalnog vozača utrka. Glumačku ekipu čine David Harbour i Orlando Bloom, a režiju potpisuje Neill Blomkamp.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:49