Češko blago

Jedna od samo pet koja je još u funkciji: Prodaje se famozna Tatra T77 iz 1934. godine

Proizvodnja ovog vozila odvijala se samo od 1934. do 1936. godine, u razdoblju u kojem je samo 106 jedinica napustilo tvornicu

1934. Tatra T77

 RM Sotheby‘s

U automobilskom svijetu postoje prave rijetkosti. Mnogima Tatra možda čak i ne zvuči poznato. Nedavno smo pisali o Tatri 603-2 koja datira iz malo nedavnije povijesti, a sada pišemo o jednom mnogo starijem primjerku, Tatri T77 - vrlo ekskluzivnom automobilu koji je s godinama postao još ekskluzivniji.

image

1934. Tatra T77

RM Sotheby‘s

Proizvodnja ovog vozila odvijala se samo od 1934. do 1936. godine, u razdoblju u kojem je samo 106 jedinica napustilo proizvodnu liniju.

To je već prilično mala brojka, no radi se o tome da posljednjih desetljeća nestaju ili su u vrlo lošem stanju, do te mjere da se vjeruje da ih u svijetu ima samo pet potpuno ispravnih, a ovo je jedan od njih.

image

1934. Tatra T77

RM Sotheby‘s

Kao da to nije dovoljno da mu digne cijenu, njegov sadašnji vlasnik uložio je čak milijun dolara u potpunu restauraciju. Rezultat je očit, a automobil je besprijekoran.

Tamnoplava boja karoserije u kontrastu je s mnoštvom kroma, s okruglim prednjim svjetlima ili detaljem stražnjih kotača integriranih u karoseriju, tipična je za doba Art Decoa, unutrašnjost je presvučena sivom kožom a na nadzornoj ploči je drvo. Analogni satovi su besprijekorni.

image

1934. Tatra T77

RM Sotheby‘s

Model je imao trolitreni V8 motor koji je, ovisno o verziji, razvijao 60 ili 76 KS, no nije jasno koliko konja ovaj primjerak ima. Zahvaljujući njemu, kao i pažljivoj aerodinamici, mogao je postići najveću brzinu do 144 km/h.

RM Sotheby‘s nije se usudio procijeniti za koliko će se ova Tatra prodati, kada bude stavljena na aukciju na svom događaju na otoku Amelia 4. ožujka. Ali s obzirom na sve rečeno, taj iznos neće biti malen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:45