VREMEPLOV

Jeste li znali koji je najstariji automobilski znak na svijetu? Pojavio se prvi put prije 170 godina

Moramo se vratiti u 1905. kad se pojavio jedan od prvih amblema s lavom, a postoje dokazi i da se prvi put pojavio prije 170 godina

Peugeot logo

 Web Screenshot

Znate li koji je najstariji automobilski logo na svijetu? Kad kažemo da je na njemu lav, to vas možda odmah asocira na Peugeot. I u pravu ste. Istina je da je francuski brend jedna od najstarijih tvrtki na automobilskoj sceni. Svih ovih godina njihov se amblem nije promijenio, ili barem nisu koristili neki drugi na kojem se ne pojavljuje lav.

image

Peugeot logo

Web Screenshot

Moramo se vratiti ni manje ni više nego u 1905. kako bismo pronašli jedan od njegovih prvih amblema, iako postoje dokazi da se prvi put pojavio prije 170 godina. Međutim, tek je desetljeće kasnije lav registriran na Carskom konzervatoriju za umjetnost i obrt u Francuskoj.

image

Evolucija Peugeotovog loga (ilustracija)

Web Screenshot

Registriran je zahvaljujući oštrici pile koju je proizveo zlatar Justin Blazer, prvom logotipu koji je evoluirao u onaj koji vidimo na najnovijim proizvodima brenda. No zašto baš lav? Prema proizvođaču, Prema marki, “lav je odabran jer predstavlja tri glavne karakteristike proizvoda koje stvara Peugeot - "fleksibilnost, brzina i otpornost".

image

Peugeot logo

Peugeot

Jedna od ključnih točaka za razumijevanje ovog amblema leži u načinu identifikacije marke. Tvrtka je željela ovim logom naglasiti snagu i učinkovitost, tako da ga dio populacije koji u to vrijeme nije znao čitati može brzo asocirati s tim pojmovima.

image

Peugeot logo

Peugeot

Peugeot je proizvodio mnoge proizvode kroz svoju povijest, a zanimljivo je da njegov vodeći proizvod, po kojem ga danas poznajemo, isprva nije nosio amblem. Prvi automobil koji je napravio Peugeot, 1889. Type 2, nije imao lava na prednjoj strani. Tek 1905. možete vidjeti logo divlje mačke na automobilu kojeg je proizveo Peugeot.

Peugeotov logo evoluirao je nekoliko puta kroz svoju povijest, a sada je to ponovno učinio dolaskom električnih verzija novog Peugeota 208 i 2008.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:56