auto zanimljivosti

Koliko ste upoznati s markom Škoda? Evo nekoliko iznenađujućih činjenica koje možda niste znali

Škoda Octavia četvrte generacije u RS verziji korištena je kao službeno vozilo glavnog lika u filmu "Restore Point"

Škoda zanimljivosti

 Škoda
image

Škoda zanimljivosti

Škoda

1.

Osnivači automobilske tvrtke Škoda, dvojac Václav Laurin i Václav Klement, započeli su svoje automobilističko putovanje proizvodnjom bicikala, a zatim su prešli na motocikle i automobile, a prvi je bio L&K Voiturette A 1905. godine.Tijekom Prvog svjetskog rata, njihov proizvodni program proširio se na kamione i zrakoplovne motore koji su tada iz očekivanih razloga bili u velikoj potražnji.

image

Škoda zanimljivosti

Škoda

Povijesni trenutak za marku dogodio se 1925. godine kada je došlo do spajanja s inženjerskim gigantom Škoda, koji je dobio ime po industrijskom magnatu Emilu Škodi. Nakon spajanja, brend Laurin & Klement polako je počeo nestajati, a novi modeli nosili su Škodino ime i logo.

image

Škoda zanimljivosti

Škoda

2.

Film "Horor Vampir z Ferat" iz 1981. godine donio je Škodi glavnu ulogu na filmskom platnu. U njemu je glumila Škoda 110 Super Sport (tip 724), poznata kao Ferat. Pojavila se i u filmu "Velika filmska pljačka" iz 1986. godine te u filmu "Zítra vstanu a opařím se čajem" (Sutra ću ustati i opeći se čajem) Jindřicha Poláka iz 1977 godine. U filmu "Bod obnovy" (Restore Point), cyberpunk znanstvenofantastični triler koji je režirao češki redatelj Robert Hloziz. 2023. godine, Škoda Octavia četvrte generacije u RS verziji korištena je kao službeno vozilo glavnog lika. Škodini automobili pojavljivali su se i u manjim ulogama u raznim stranim filmovima i serijama.

image

Škoda zanimljivosti

Škoda

3.

Škoda Kodiaq s trećim redom sjedala može udobno smjestiti sedam putnika. Ovaj SUV s sedam sjedala predstavlja najveći model u ponudi i idealan je za duge putovanja ili off-road avanture. Ove godine dolazi u potpuno novoj generaciji. Ponuda uključuje pet različitih benzinskih i dizelskih motora, uključujući i plug-in hibridnu verziju, svi s automatskim mjenjačem. Koncept Vision 7S sugerira mogućnost još većeg broja sjedala, što nagovještava da bi u budućnosti moglo biti više takvih modela.

image

Škoda zanimljivosti

Škoda

4.

Veza između Škode i biciklizma seže daleko iza proizvodnje bicikala. Škoda Auto je ponosni partner Tour de Francea (službeni glavni partner od 2004. godine), Vuelta España i brojnih profesionalnih biciklističkih timova. Dizajneri iz automobilske kuće zaslužni su za dizajn kristalnog pehara za pobjednika najveće biciklističke utrke na svijetu, a kroz inicijativu WeLoveCycling nastoje promicati biciklizam i društvenu odgovornost.

image

Škoda zanimljivosti

Škoda

5.

Škoda Octavia postigla je titulu najbržeg automobila unutar Škodine flote. Ova posebna verzija Octavije, s oko 550 konjskih snaga, predstavljena je 2011. godine u Bonnevilleu, Salt Lake Flats u Utahu (SAD), gdje je postigla impresivnu brzinu od 325 km/h, a kasnije čak i oborila rekord za dodatnih 40 km/h. Za volanom je bio Richard Meaden, novinar magazina Evo. Temeljila se na RS modelu s 2.0 TFSI motorom, nadograđena s novim Garett turbopunjačem, međuhladnjakom i ostalim komponentama.

image

Škoda zanimljivosti

Škoda

6.

Električni SUV modeli Škoda Enyaq i Enyaq Coupé predstavljaju vrhunac Škodine ponude električnih vozila. Osim toga, u Škodinom portfelju nalaze se i brojni plug-in hibridni modeli koji kombiniraju tradicionalni motor s unutarnjim izgaranjem i elektromotor. Modeli Superb iV i Kodiaq iV s plug-in hibridnim pogonom omogućavaju čist električni doseg od preko 100 km u WLTP ciklusu.

7.

Ako ste mislili da je Laurinov glas stvaran, možda će vas iznenaditi da je glas digitalnog asistenta umjetno generiran i univerzalan za sve jezike na kojima asistent može komunicirati.

image

Škoda zanimljivosti

Škoda

8.

Iako se možda ne bi odmah pomislilo, najskuplji automobil u Škodinoj ponudi je Škoda Fabia RS Rally2. Opremljena je 1,6-litrenim četverocilindričnim motorom, baziranim na poznatom 2.0 TSI motoru iz VW koncerna, pokreće sva četiri kotača i razvija 291 konjsku snagu i 430 Nm okretnog momenta, u kombinaciji s peterostupanjskim sekvencijalnim mjenjačem.

9.

Za one koji traže savršen poklon za svoju djecu, Škoda također nudi metalne modele svojih vozila, uključujući i klasične automobile te najnovije SUV modele.

image

Škoda zanimljivosti

Škoda

10.

Kada je riječ o proizvodnji i prodaji vozila, Škoda Octavia zauzima vodeće mjesto u mnogim zemljama. Ovaj model postao je najprodavaniji automobil češkog proizvođača s više od 7,2 milijuna proizvedenih jedinica kroz četiri generacije (1996., 2004., 2012. i 2020.) do kraja 2023. godine, a proizvodnja se i dalje nastavlja. Najnovija, modernizirana verzija Octavije četvrte generacije trebala bi biti predstavljena početkom 2024. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 08:33